Syr Ricotta u nás nie je veľmi známy, čo je škoda, pretože je to výborný a chutný srvátkový syr. Konzistenciou aj chuťou síce trochu pripomína tvaroh, ale je sladší a lahodnejší. Dá sa použiť jak na sladko tak na slano. Nám doma veľmi chutí a keď si mám v obchode vybrať medzi klasickým tvarohom a ricottou, tak ja osobne kúpim radšej ricottu. V tomto rýchlom koláčiku vynikne jeho chuť najlepšie v kombinácii s hustým domácim slivkovým lekvárom...
Cesto:
- 4 vajcia
- 250g kryštálového cukru
- 100ml mlieka (alebo vody)
- 100ml oleja
- 300g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
Tvarohová plnka:
- 500g syr Ricotta
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor 20g
- práškový cukor podľa chuti
- slivkový lekvár - najlepšie hustý domáci
Celé vajcia vyšľahám s cukrom do peny. Pridám olej, potom mlieko (vodu) a nakoniec zašlahám múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rozotriem na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Môžete dať aj papier na pečenie. Pomocou dvoch lyžičiek do cesta nakladiem kôpky syrovej plnky, a do medzier medzi ricottu dám malé kopčeky hustého slivkového lekváru. Pečiem na 200° asi 25 minút. Každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou. Po vychladnutí nakrájam na kocky a na tanieri ešte pocukrujem. Ak nemáte syr Ricotta, môžete dať aj obyčajný tvaroh, ale chuť koláčika už bude iná.
zdroj: môj starý zošit s receptami + moje úpravy (v pôvodnom recepte bol tvaroh, ale po vyskúšaní s ricottou ho už inak ani nerobím)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA