18. 2. 2011

Rýchle plnené rožteky bez kysnutia

Mám viac výborných receptov na plnené rožteky, ale tieto patria k najlepším. Sú nielen rýchlo urobené ale aj chutné...Aj keď je v ceste veľa droždia, nie je to klasické kysnuté cesto, rožteky sú po upečení také hutnejšie a krehké zároveň. Pečiem ich podľa tohto receptu už dobrých 20 rokov ...


Cesto:
  • 500g hladkej múky
  • 250g masla
  • cca 100ml studeného mlieka
  • 3 vajcia
  • 42g droždia (1 kocka)
  • 1 prášok do pečiva

náplň: hustý džem/lekvár, orechová plnka
1 vajce na potretie

Rýchlo zmiesim v miske všetky suroviny. Musia byť studené priamo z chladničky. Vznikne mäkké a veľmi lepivé cesto. Vyberiem ho na silne pomúčenú dosku a rukami vytvarujem šúlok, ktorý rozdelím na 6 rovnakých častí. Každú časť rýchlo zmiesim na bochník, ten vyvaľkám do kruhu, radielkom rozkrájam na 8 trojuholníkov, na každý dám za lyžičku náplne. Zo širšej strany stočím do rohlíka, ohnem do tvaru podkovy a dám na plech vyložený papierom na pečenie. Potriem rozšlahaným vajcom a  hneď upečiem na 200° do bledohneda - každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou.
Cesto sa nenecháva kysnúť! Hneď po zamiesení sa robia rožteky a upečú sa. Cesto je veľmi mäkké, ale múku nepridávam, radšej veľa podsýpam na doske. Cesto si často dávam zamiesiť do domácej pekárne. Musí to byť program ktorý nemá predhrievanie, aby sa maslo v ceste neroztopilo a vyberiem ho hneď ako sa suroviny spoja dohromady.


Orechovú plnku robím tak, že dám zovrieť cca 50 - 100ml vody s kryštálovým cukrom, prevarím a do vriaceho nasypem toľko zomletých orechov, aby mi vznikla primerane hustá plnka. Presné množstvo orechov naozaj neviem, robím to odhadom. Môžete zvoliť aj opačný postup orechy zaliať vriacim cukrovým rozvarom. Bežne sa používa do orechovej plnky mlieko, ale ja dávam vodu (babkin recept). Časť rohlíčkov naplním orechovou plnkou a časť džemom. Najlepší je slivkový lekvár, nevyteká. Rohlíčky na foto sú plnené dulovým džemom.
zdroj: starý zošit s receptami (rodinný recept)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk