- 500g lístkové cesto (kocka vcelku)
- detské piškóty okrúhle (necelý balík 240g)
- 1kg očistené nastrúhané jablká (môže byť aj viac)
- kryštálový cukor na posypanie jabĺk
- 1,2 l mlieko
- 3 vanilkové pudingy (3 x 37g)
- 5 - 6 lyžíc kryštálového cukru
- 1 vajce na potretie (nemusí byť)
Lístkové cesto (môže byť aj mrazené) rozdelím napoly, jednu polovicu rozvaľkám a dám na vymastený hlboký plech na pečenie tak, aby okraje boli trochu zdvihnuté. Na cesto naukladám detské piškóty tesne vedľa seba, na piškoty dám jablká aj so šťavou, ak nejakú pustia, a trochu ich rukou pritlačím. Ak sú jablká kyslé, trochu pocukrujem. Z mlieka, cukru a pudingov uvarím hustý puding a nalejem (natriem) na jablká. Vyvaľkám druhú polovicu cesta a opatrne ho položím na horúci puding, jemne poprepichujem vidličkou a potriem rozšľahaným vajíčkom (nemusíte). Upečiem do bledohneda, ja som ho piekla asi 30 min. na 200° - každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou. Krájam až po úplnom vychladnutí a na tanieri ešte pocukrujem. Najlepší je na druhý deň, keď piškóty nasajú šťavu z jabĺk.
zdroj: všeobecne známy recept + moje vlastné úpravy
Pani Janka, na Váš blok sa musím vrátiť. Teraz musím končiť. Pozdravujem a prajem veľa zdravia a nápadov. Máte výborné recepty.
OdpovedaťOdstrániťanonymný návštevník: Ďakujem za pekný komentár, ako aj za milé prianie, aj ja vám všetko dobré prajem :)
OdstrániťPani janka dakujem za skvely recept musim ist teraz kvoli nemu do obchodu. Miska
OdpovedaťOdstrániťToto určite vyskúšam. Musí byť skvelý. Pravdepodobne hneď cez víkend.
OdpovedaťOdstrániťTak nech sa vám koláčik vydarí a hlavne nech chutí :)
OdstrániťDobrý deň, teraz som pozrela vás recept na koláčik a chcem sa opýtať, so zlatým klasik sa to nedá? Idem ho vyskúšať a nemám doma pudingy. Aďka
OdpovedaťOdstrániťPekný deň želám, pokojne použite namiesto vanilkového pudingu Zlatý klas. Len Zlatý klas (ten obyčajný) nemá vanilkovú arómu ako puding, ale to sa dá jednoducho vyriešiť tak, že časť cukru môžete nahradiť vanilkovým cukrom alebo pridať do pudingu vanilkový extrakt, prípadne pravú vanilku, ak máte. Predáva sa už aj Zlatý klas ochutený s pravou vanilkou, neviem ktorý máte doma :) Jana
OdpovedaťOdstrániťZajtra sa ho chystam robit, moja Oma ma v sobotu narodeniny. Urcite si pochuti. Dakujem.
OdpovedaťOdstrániťneskusal niekto dat namiesto jablk ine ovocie? napr. broskyne-asi zavarane...?
OdpovedaťOdstrániťPani Lucka, pokojne môžete dať aj iné ovocie, len koláčik už bude vzhľadovo aj chuťovo trochu iný ako s nastrúhanými jablkami. Konkrétne zavárané broskyne odporúčam nakrájať na menšie kúsky.
OdstrániťZdravim Vás.Koláčik sa už pečie v rure.Teším sa ako sa budU doma všetci oblizovat.
OdpovedaťOdstrániťJe výborný, dnes idem zasa podľa Vás 😊
OdpovedaťOdstrániťJe uzasny❤️
OdpovedaťOdstrániťPráve ho upiekla je chutný;
OdpovedaťOdstrániť