Nápad urobiť tieto mandarinkové cupcakes vznikol pred pár rokmi, ako "z núdze cnosť". Potrebovala som rýchlo upiecť niečo chutné a bez maslového krému. Tak ma nenapadlo nič lepšie, ako spojiť dva overené recepty a mandarinkové cupcakes boli na svete. Recept na cesto je vlastne notoricky známa hrnčeková bábovka a krém používam už dlhé roky aj do iných zákuskov. Jednoduché, rýchle a efektné, presne podľa môjho gusta...
- 3 vajcia
- 1 pohár jemného kryštálového cukru (krupica)
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 125ml olej
- 250ml mlieka
- 2 poháre (500ml) polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
Krém:
- 1 smotana na šlahanie 250 ml,
- 1 hustá kyslá smotana (250g) alebo 250g krémového tvarohu alebo 250g hustého smotanového jogurtu
- 1 Želatinový stužovač za studena dr. Oetker
- 1 vanilka
- práškový cukor podľa chuti
Ďalej ešte potrebujeme :
- plech na muffiny (najlepšie 2 plechy každý s 12-timi jamkami)
- pohár alebo šálku o objeme 2,5 dcl
- zavárané mandarinky cca 4 plechovky (314ml)
- papierové košíčky na muffiny
Najskôr si upečiem piškótové košíčky. Celé vajcia vyšlahám s kryštálovým cukrom a s vanilkou do peny. Potom zašlahám po častiach olej, mlieko a nakoniec múku s práškom do pečiva. Plech na muffiny vyložím papierovými košíčkami. Každý košíček naplním len asi do troch štvrtín. Upečiem do bledohneda. Ja som piekla na 180° - každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou. Po upečení vyberiem z plechu a nechám vychladnúť voľne položené. Potom ostrým malým nožom vykrojím celý stred a ešte jemne vydlabem tak, aby mi tam vošla plnka. Mandarinky si dám na sitko odkvapkať a urobím si krém.
Krém: Vyšlahám dotuha šlahačkovú smotanu s vanilkou, v inej miske vymiešam kyslú smotanu s práškovým cukrom. Zľahka (ručne) ju primiešam k vyšlahanej šlahačke. V ďalšej miske si pripravím podľa návodu Želatinový stužovač (stužovač + 100ml vlažnej vody), po častiach zašlahávam (s mixérom) šlahačku zmiešanú so smotanou. Dobre prešlahám. Lyžicou plním vydlabané košíčky a ozdobím ich mandarinkami. Treba to robiť dosť svižne, pretože krém veľmi rýchlo tuhne (je dobré mať pomocníka). Dám do chladničky stuhnúť najlepšie z večera do rána, ale stačí aj pár hodín. Tesne pred servírovaním zapichnem do každého košíčka marcipánový lístok.
Z tohto množstva surovín urobíte 24 košíčkov - cupcakes. Najlepšie je mať 2 plechy na muffiny po 12 ks. Lepšie sa odhaduje množstvo cesta, ktoré treba naliať do jedného košíčka. Krém je výborný aj z tvarohu alebo jogurtu, ale ja najčastejšie robím z kyslej smotany (čím hustejšia, tým lepšie). Krém môže niekedy trochu zvýšiť, podľa toho ako hlboko muffinky vydlabete a koľko naplníte.
zdroj: vlastný recept - skombinovala som recept na bábovku a overený krém
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA