Šišky sú síce typické fašiangové jedlo, ale ja ich robievam aj hocikedy cez rok. Šišky zvyčajne neplním džemom, ale radšej ho dám navrch. Osvedčilo sa mi to viac, ako smažiť ich už naplnené. Nehovoriac o tom, že je to aj podstatne rýchlejšie a jednoduchšie...
- 300ml mlieka
- 3 žltky
- 50ml rozpusteného masla
- 3 lyžice rumu
- 3 lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 500-550g polohrubej a hladkej múky v pomere 1:1
- 20g droždia (1/2 kocky)
Ja si cesto robím v domácej pekárni. Ak budete robiť ručne, urobte si kvások zo 100ml mlieka, lyžičky cukru a droždia a zamieste si pomerne tuhé, ale mäkké cesto. Časť mlieka môžete nahradiť vodou. Ak robíte cesto v pekárni, môžete dať iba vodu, namiesto mlieka. Múku prisypte podľa potreby. Po vykysnutí cesto jemne rozvaľkám na asi 1,5 - 2cm a vykrajujem menšie šišky (priemer 6cm), nechám ich ešte chvíľu podkysnúť a až potom vysmážam vo vyššej vrstve oleja. Šišky neplním, džem dávam navrch a na tanieri ešte pocukrujem.
zdroj: náš rodinný recept + moje úpravy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA