Ružové novoročné prasiatka pre šťastie :))
- kúpený marcipán z mandlí, zelená farba na zafarbenie marcipánu
- 250g hladkej múky
- 150g masla
- 100g práškového cukru
- 1 vajce
- 2 malinové pudingy (ja som dala dr.oetker 2 x 37g)
- kúpený marcipán z mandlí, zelená farba na zafarbenie marcipánu
Prasiatka: Múku, cukor a pudingový prášok spolu preosejem, maslo nakrájam na malé kocky. Všetky suroviny zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce dávam studené z chladničky). Toto cesto sa dosť zle zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky zachladiť. Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske ho opatrne rozvaľkám na 3 - 4mm, vykrajujem formičkami a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti tak, aby zostali pekné ružové, iba odspodu majú byť upečené do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na rovnej ploche a zlepujem hrubšou vrstvou džemu. Do džemu, ktorým plním pečivo, zvyknem pridať trochu rumu (nie veľa), pečivo skôr zmäkne a pekne vonia. Naplnené nechám do druhého dňa na rovnej podložke, až potom dám do krabíc a uložím na chladné miesto. Naplnené pečivo potrebuje minimálne 2 dni na zmäknutie. Puding môžete dať aj jahodový, ale malinový je lepší. Prasiatko na fotke je veľké 7 x 4,5cm a štvorlístok má priemer 5cm. Z tohto množstva cesta som urobila cca 20 takýchto naplnených prasiatok plus zopár maličkých kúskov ako ozdobu na iné pečivo.
Marcipánové štvorlísky: Marcipán si zafarbím na zeleno, vyvaľkám na pocukrovanej doske, vykrojím štvorlístky a prilepím ich džemom na naplnené prasiatka. Na štvorlístky môžete použiť aj mliečny marcipán zo sušeného mlieka.
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy (v pôvodnom recepte bol vanilkový puding)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA