27. 12. 2011

Medové pečivo so salajkou

Ďalšie zaujímavé pečivo z mojej zbierky... je vhodné aj pre tých, čo z nejakého dôvodu nechcú, alebo nemôžu maslo... pamätám sa, že recept na cesto som si kedysi dávno odpísala z nejakej starodávnej kuchárskej knihy z minulého storočia :) ... pôvodný názov receptu mám zapísaný ako "detské medové keksy - úsporné" asi kvôli tomu, že sú naozaj bez tuku...


cesto: 
  • 2 žĺtky
  • 100g práškového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 4 lyžice mlieka
  • 5g amónia (salajka)
  • 100g hrubej múky
  • 300g hladkej múky
bielková poleva: 
  • 1 veľký bielok
  • 130 - 140g práškového cukru
- džem na plnenie
- čokoládové ozdoby

V miske vymiešam žĺtky s cukrom a vlažným medom, pridám mlieko, v ktorom som tesne predtým rozmiešala salajku a nakoniec múku. Rukami zmiesim pomerne tuhé cesto (dosť ťažko sa zmiesuje). Ak by sa vám to naozaj nedalo zmiesiť, opatrne pridajte 1 - 2 lyžice mlieka. Zmiesené cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a odložím na 2 hodinky odpočívať (stačí do studenej komory, nedávam do chladničky). Potom cesto rozvaľkám na cca 3 - 4mm (približne ako linecké) a vykrajujem kolieska. Pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie. Ja som piekla na 180° asi 8 min do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Odporúčam piecť pri otvorenom okne, kvôli zápachu zo salajky :) Upečené sušienky nechám vychladnúť na rovnej ploche. Keksíky sú po upečení a vychladnutí tvrdé ako kameň, zmäknú až po naplnení (potrebujú aspoň 3 - 4 dni na zmäknutie). Keksy sú dosť sladké, takže na plnenie sa hodí nejaký kyslejší džem. Ja som polovicu naplnila džemom z červených ríbezlí a druhú polovicu citrónovým LEMON CURDOM od Adrianky. Plním dosť hrubou vrstvou džemu (alebo lemon curdu) a potom nechám položené na rovnej podložke do druhého dňa, aby trochu stuhli (tie s doma vareným lemon curdom dávam pre istotu do chladničky). Na druhý deň ich namáčam do bielkovej polevy a ozdobím.
Bielková poleva: Cukor niekoľkokrát preosejem a vymiešam spolu s bielkom na hustú polevu (miešať ručne, nešlahať!). Ak sa vám zdá poleva príliš hustá, môžete do nej pridať zopár kvapiek citrónovej šťavy. Naplnené keksy namáčam do polevy, do stredu položím čokoládku na ozdobu a nechám na rovnej podložke zaschnúť, najlepšie do druhého dňa (tie s lemon curdom radšej v chladničke). Ak nemáte radi bielkovú polevu,  môžete si ich ponamáčať napríklad aj do čokolády (improvizácii sa medze nekladú). Ak nechcete, nemusíte ich zdobiť ničím, len naplniť džemom.
Čokoládové ozdoby si môžete kúpiť hotové. Ja som si ich vyrobila tak, že som nad parou rozpustila horkú čokoládu (mala som 52% z lidla) s kúskom stuženého tuku a malou lyžičkou som ju ponalievala do plastovej formičky, ktorú som si odložila z minuloročného adventného kalendára. Tie kalendáre určite poznáte, sú ich pred Vianocami plné obchody :)
zdroj: stará kuchárska kniha + moje úpravy
Poznámka k salajke: ďalšie názvy s ktorými sa môžete stretnúť v starých receptoch sú jelenia soľ, amónium, cukrárske kvasnice alebo hydrouhličitan amónny... Salajku kupujem bežne v Jednote (supermarket Terno)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk