Tieto mandľové rohlíčky sú vďaka škrobovej múčke v ceste krásne krehké...
rožteky s kukuričným škrobom |
- 150g hladkej múky
- 70g škrobovej múčky (môže byť zemiaková alebo kukuričná)
- 70g práškového cukru
- 80g mletých mandlí
- 150g masla
- 1 žĺtok
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom na obaľovanie
Všetky suroviny zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť úplne studené z chladničky). Toto cesto sa veľmi ťažko zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa to nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky poriadne zachladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje. Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske rukami vytvarujem valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím (ušúlam) rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávam ich veľmi nahusto, ja mám plech 30 x 40cm a dávam piecť naraz 20 rohlíčkov (5 radov po 4ks). Piekla som na 180° asi 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledohneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Z tejto dávky cesta som urobila asi 40 maličkých rožtekov.
zdroj: starý rodinný recept
rožteky so zemiakovým škrobom |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA