Toto linecké pečivo mám veľmi rada, pretože vďaka kukuričnému škrobu v ceste je krehké a jemné...
- 300g hladkej múky
- 150g práškového cukru
- 125g kukuričného škrobu (gustin, maizena)
- 250g masla
- 1 vajce (alebo 2 žĺtky)
- džem na plnenie, rum
Všetky suroviny zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce dávam úplne studené z chladničky). Toto cesto sa veľmi zle zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky poriadne zachladiť. Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske ho opatrne rozvaľkám na 3 - 4mm, vykrajujem formičkami a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa mi piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti, tak aby zostali pekné bledé, iba odspodu majú byť upečené do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na rovnej ploche a zlepujem hrubšou vrstvou džemu. Do džemu ktorým plním pečivo, zvyknem pridať trochu rumu (nie veľa), pečivo skôr zmäkne a pekne vonia. Naplnené nechám do druhého dňa na rovnej podložke, až potom dám do krabíc a uložím na chladné miesto. Pečivo potrebuje 2 - 3 dni na zmäknutie.
zdroj: starý zošit s receptami
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA