5. 1. 2012

Pečená kačica so zemiakovým šalátom

Túto zvláštnu kombináciu teplej pečenej kačice a studeného zemiakovo-cibuľového šalátu som po prvý krát ochutnala pred vyše 20 rokmi u mojej svokry... Odvtedy toto jedlo robím na každé sviatky a občas aj cez rok...


  • 1 kačica alebo kačacie stehná a prsia
  • soľ, rasca
šalát: 
  • asi  2 kg šalátové zemiaky uvarené v šupke, 
  • cca 200g cibule šalotka - môže byť aj viac
  • soľ, 
  • mleté čierne korenie
  • 6 - 8 lyžíc cukru
  • 3 - 4 lyžice octu (ja dávam vínny 6%)
  • 2 lyžice oleja
  • 500ml vody na nálev + voda na doliatie

Kačicu rozkrojím na štvrťky, umyjem, kožu opatrne poprepichujem ostrou vidličkou, dobre posolím, posypem rascou, trochu podlejem vodou (nie veľa) a za občasného polievania upečiem do červena. Kačicu si môžete upiecť aj vcelku podľa svojho obľúbeného a overeného receptu - ja som piekla rozkrájanú. Teplú upečenú kačicu podávam so studeným zemiakovým šalátom.
Šalát: Na šalát si uvarím zemiaky v šupke a nechám ich úplne vychladnúť. Potom si uvarím nálev z vody, cukru a octu a nechám ho tiež vychladnúť. Vychladnuté zemiaky ošúpem, nakrájam (alebo pretlačím) na hranolčeky, pridám na drobné kocky nakrájanú cibuľu, olej, soľ, trochu čerstvo namletého čierneho korenia a zalejem vychladnutým nálevom. Opatrne premiešam a keď je treba dolejem vodu, tak aby šalát nebol suchý. Ochutnám a podľa chuti šalát doladím s cukrom a octom tak, aby bol príjemne sladkokyslý. Potom ho dám ešte (kým sa dopečie kačka) zachladiť do chladničky. Na ochutenie šalátu môžete použiť namiesto octu citrón, a množstvo cibule, cukru, octu, soli a korenia si môžete upraviť podľa svojej chuti. Namiesto šalotky môžete dať aj obyčajnú cibuľu, ocot môže byť tiež obyčajný 8% .
zdroj: rodinný recept


2 komentáre:

  1. Dobrý deň pani Janka dnes som natrafila na váš blog a sú tu veľmi záujímavé recepty niektoré vyskúšam

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk