Túto zvláštnu kombináciu teplej pečenej kačice a studeného zemiakovo-cibuľového šalátu som po prvý krát ochutnala pred vyše 20 rokmi u mojej svokry... Odvtedy toto jedlo robím na každé sviatky a občas aj cez rok...
- 1 kačica alebo kačacie stehná a prsia
- soľ, rasca
šalát:
- asi 2 kg šalátové zemiaky uvarené v šupke,
- cca 200g cibule šalotka - môže byť aj viac
- soľ,
- mleté čierne korenie
- 6 - 8 lyžíc cukru
- 3 - 4 lyžice octu (ja dávam vínny 6%)
- 2 lyžice oleja
- 500ml vody na nálev + voda na doliatie
Kačicu rozkrojím na štvrťky, umyjem, kožu opatrne poprepichujem ostrou vidličkou, dobre posolím, posypem rascou, trochu podlejem vodou (nie veľa) a za občasného polievania upečiem do červena. Kačicu si môžete upiecť aj vcelku podľa svojho obľúbeného a overeného receptu - ja som piekla rozkrájanú. Teplú upečenú kačicu podávam so studeným zemiakovým šalátom.
Šalát: Na šalát si uvarím zemiaky v šupke a nechám ich úplne vychladnúť. Potom si uvarím nálev z vody, cukru a octu a nechám ho tiež vychladnúť. Vychladnuté zemiaky ošúpem, nakrájam (alebo pretlačím) na hranolčeky, pridám na drobné kocky nakrájanú cibuľu, olej, soľ, trochu čerstvo namletého čierneho korenia a zalejem vychladnutým nálevom. Opatrne premiešam a keď je treba dolejem vodu, tak aby šalát nebol suchý. Ochutnám a podľa chuti šalát doladím s cukrom a octom tak, aby bol príjemne sladkokyslý. Potom ho dám ešte (kým sa dopečie kačka) zachladiť do chladničky. Na ochutenie šalátu môžete použiť namiesto octu citrón, a množstvo cibule, cukru, octu, soli a korenia si môžete upraviť podľa svojej chuti. Namiesto šalotky môžete dať aj obyčajnú cibuľu, ocot môže byť tiež obyčajný 8% .
zdroj: rodinný recept
zaujímavé vyskúšam aj ja
OdpovedaťOdstrániťDobrý deň pani Janka dnes som natrafila na váš blog a sú tu veľmi záujímavé recepty niektoré vyskúšam
OdpovedaťOdstrániť