21. 2. 2012

Starkine mašličkové fánky

Fašiangová maškrta v mojom prevedení...


  • 1 vajce
  • 1/2 kelímka kyslej smotany (cca 100g)
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice rumu, štipka soli
  • 1 malá mocca lyžička sódy bikarbony zarovno (nie kopcom)
  • hladká múka podľa potreby (cca 250g)

- olej na vyprážanie
- práškový cukor + vanilkový cukor na obaľovanie

Zo všetkých surovín zamiesim veľmi tuhé cesto, ako na rezance. Múku treba prisýpať postupne podľa potreby, preto neuvádzam v recepte presnú gramáž múky. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkám na tenko (cca 2 mm) a radielkom nakrájam na rovnako veľké štvorce alebo obdĺžniky (cca 7x7cm) a vytvarujem mašličky (fotopostup a návod je nižšie). Vyprážam vo vyššej vrstve oleja. Nedávajte smažiť naraz veľa kusov, v oleji dosť podrastú. Vyberiem z oleja, nechám odkvapkať na papierových obrúskoch a obalím v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým. Ak sa vám nechce tvarovať mašličky, jednoducho cesto len nakrájajte na štvorce a do každého urobte radielkom 2 - 3 zárezy a vysmažte. Sódy bikarbony nedávajte veľa, radšej menej. Keď dáte veľa sódy, tak mašličky v oleji príliš napuchnú a neudržia si pekný tvar. Najlepšie sú čerstvé, ešte vlažné, chrumkavé :)
zdroj: rodinný recept


Fotopostup, ako urobiť mašličky:
Do stredu  každého štvorca urobím radielkom dva krátke zárezy, medzera medzi nimi by mala byť aspoň 1cm. Vezmem dva rohy štvorca (na rovnakej strane) a zospodu ich opatrne, naraz prevlečiem cez narezaný otvor (ktorý je bližšie k nim), pretočím a prstami vytvarujem mašličku. To isté urobím aj na druhej strane. Takto si urobím mašličky zo všetkého cesta.


Poznámka: Natrafila som na ďalšie veľmi pekné recepty na fánky - mašličky, napr. TU alebo TU, alebo tiež TU, recepty sú trochu iné ako tento môj, ak chcete vyskúšajte...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk