20. 3. 2012

Kremrole (šamrole) s jahodovou penou

Kremrole, šamrole alebo jednoducho trubičky z lístkového cesta s jahodovou penou ...


  • 2 balenia lístkového cesta po 275g (použila som chladené už rozvaľkané lístkové cesto)

Jahodová pena: 
  • 3 bielky
  • 100g kvalitného jahodového džemu
  • 200g kryštálového cukru
  • 3 lyžice vody
  • kovové formičky na kremrole 16 ks (moje majú 11,5cm)

Lístkové cesto rozviniem a rozkrájam radielkom na jemne pomúčenej doske na 8 rovnako širokých pásov (z obidvoch kusov cesta máme spolu 16 kremrolí). Kovové formičky si namastím olejom a na každú naviniem pásik cesta tak, aby sa čiastočne prekrýval. Formičky si môžete ponatierať mašlovačkou, alebo ja to robím tak, že si nalejem na ruku trochu oleja a každú formičku si pokrútim v zovretej ruke, aby bola celá naolejovaná - je to rýchlejšie ako mašlovačkou :). Navinuté kremrole ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Ponatieram so žĺtkami, ktoré rozhabarkujem s trochou vody. Pečiem na 200° do bledohneda. Po upečení ich nechám trošku povychladnúť a potom ich opatrne stiahnem z formičiek. Pomáham si čistou utierkou, ktorou chytím širší kovový koniec formičky a druhou rokou zľahka ťahám kremrolu dole (trošku sa mrvia, ale to je u lístkového cesta normálne). Vychladnuté kremrole naplním snehom z bielkov a jemne pocukrujem. Najlepšie sú hneď po upečení, ale aj na druhý deň sú ešte stále dobré. Tie, ktoré nestihneme zjesť, skladujem samozrejme v chladničke. Po naplnení ich nedávam hneď do chladničky, ale nechám ich najskôr voľne vychladnúť v kuchyni na stole.
Bielkový sneh: Bielka vyšlahám úplne do tuha. Zatiaľ si dám zvariť cukor s džemom a vodou (nevarím ho dlho, iba nechám poriadne zovrieť). Potom vriaci sirup pomaly prilievam (za stáleho šlahania) do vyšlahaných bielkov. Sneh by mal nabrať na objeme. Sneh ešte dobre prešlahám, aby trochu vychladol (chvíľu to trvá) a pomocou zdobičky naplním vychladnuté trubičky. Pri príprave snehu je dobré mať pomocníka (jeden šlahá sneh a druhý leje vriaci cukrový sirup), alebo použiť šlahač so stojanom a misou, ktorý šlahá sám. Ak sa vám sneh zdá málo ružový, môžete kvapnúť trošku červeného farbiva.
Vzhľadom na tepelne neupravené bielka odporúčam kremrole čo najskôr zjesť. Ja osobne mám rešpekt pred jedlami zo surových vajec a toto je jeden z mála receptov, kde ich používam, aj to len preto, že mám svoje domáce vajíčka. Ak si netrúfate použiť surové vajíčka, nájdite si radšej recept, kde sa bielková pena šlahá nad parou. Ja robievam väčšinou takto, je to rýchlejšie a výsledný efekt je skoro ten istý :)
zdroj: starý zošit s receptami

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk