26. 6. 2012

Kysnutý čerešňový koláč s tvarohom (a makom)

Jeden z našich najobľúbenejších kysnutých koláčov ... tentokrát s trochu exotickými žltými čerešňami :)


cesto:
  • 125ml mlieko alebo voda
  • 75ml oleja
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 1 - 2 lyžice kryštálového cukru
  • 250g polohrubej múky
  • 1/4 kocky čerstvého droždia (10g)
  • 1 lyžica maku (nemusí byť)
tvarohová náplň:
  • 1 hrudkovitý tvaroh 250g
  • 1 bielok (čo zostal z cesta)
  • 3 - 4 lyžice jemného kryštálového cukru (krupica)
  • 1 lyžica kukuričného alebo zemiakového škrobu
- čerešne (ja som dala žlté, ale pokojne môžete dať obyčajné čerešne, alebo aj iné ovocie)
- forma na ovocný koláč priemer 30cm

Ja som si cesto dala urobiť do domácej pekárne. Keď pekáreň začne miešať, nakuknem a podľa potreby dolejem trošku mlieka (alebo vody) alebo dosypem trochu múky, ak treba. Mak dávam až tesne pred koncom miesenia. Ak budete robiť cesto ručne, urobte si najskôr kvások z mlieka, cukru a droždia a potom si vypracujte mäkké, nelepivé cesto a nechajte ho dobre vykysnúť. Vykysnuté cesto vyberiem na pomúčenú dosku, jemne ho vyvaľkám do kruhu a pomocou valčeka prenesiem do vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy (môžete dať aj papier na pečenie). Okraje cesta trošku zdvihnem a nechám ešte aspoň 30 minút podkysnúť. Zatiaľ si pripravím tvarohovú plnku (urobte ju až tesne pred pečením, keď dlho stojí, tak zredne). Bielok vyšlahám do tuha, potom postupne zašlahám cukor a ešte chvíľu spolu dobre prešlahám. Potom už len ručne (veľmi jemne) zamiešam do snehu hrudkovitý tvaroh a lyžicu škrobu. Natriem na vykysnuté cesto vo forme, naukladám čerešne a upečiem. Ja som piekla na 180°asi 25 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Poznámka: Čerešne môžete dať aj celé (nevykôstkované) alebo aj iné ovocie a zime môžete dať kompót.  Tvarohovú plnku si môžete urobiť aj tak, že jednoducho zmiešate všetky suroviny spolu, v tom prípade ale odporúčam použiť práškový cukor a namiesto bielku môžete dať celé vajce.Ak nemáte radi mak, môžete ho vynechať. Ak z nejakého dôvodu nechcete (alebo nemôžete mlieko) môžete ho nahradiť rastlinným mliekom alebo vodou. Koláč na foto je urobený s vodou.
zdroj: starý zošit s receptami


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk