Tieto jednoduché jogurtové rezy robievam na viacero spôsobov a toto je jeden z nich ...
korpus:
- plech na pečenie 40x29cm vysoký 4cm
korpus: Celé vajcia vyšlahám s kryštálovým cukrom do penista, zašlahám mlieko a olej (pozor, strieka to) a nakoniec zašlahám múku s kakaom a práškom do pečiva. Vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech a upečiem. Ja som piekla na 180°asi 25 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Korpus nechám vychladnúť a potom naň nalejem želatinový krém z jogurtu.
krém: Želatinu dám napučať na 30 minút do vody. Zatiaľ si vyšlahám šlahačku a v ďalšej miske si zmiešam jogurt s cukrom. Nabobtnanú želatinu zahrejem, aby sa rozpustila (max. 60°) a postupne ju tenkým prúdom prilievam do jogurtu a poriadne spolu vyšlahám (pozor, strieka to). Odporúčam šlahač so stojanom, alebo je dobré mať pomocníka :). Nakoniec zašlahám vyšlahanú šlahačku a nalejem na vychladnutý korpus a dám do chladničky stuhnúť. Na dobre stuhnutý a vychladený krém naukladám na husto (na tenšie plátky) nakrájané ovocie a to opatrne zalejem horúcim ovocným pudingom.
ovocný puding: Zmiešam ovocný sirup s vodou, ochutnám a prisladím. Množstvo cukru záleží od sirupu, ktorý použijete. Do hrnca nasypem vanilkové pudingy, postupne po troškách prilievam sirupovú vodu a miešam, aby v pudingu neboli hrčky. Za stáleho miešania uvarím puding. Horúci puding opatrne nalejem na zachladený korpus s krémom a ovocím. Puding "lejem" tenkým prúdom tak, aby pokryl všetko ovocie. Nechám vychladnúť a potom dám ešte do chladničky poriadne zachladiť. Krájam rezy alebo kocky.
Poznámka: Tieto rezy robievam na rôzne spôsoby, napríklad aj s tvarohom alebo kyslou smotanou namiesto jogurtu. Alebo nedám do korpusu kakao a rezy vyzerajú úplne inak. Ovocie si môžete nakombinovať podľa svojej chuti, ročného obdobia a zásob v komore a chladničke. Sirup si takisto môžete vybrať podľa svojej chuti a použitého ovocia. V zime zase môžete dať zavárané ovocie a šťavu z kompótu použiť do ovocného pudingu namiesto vody (v tom prípade dávam menej cukru). Ak nemáte radi kupované ovocné sirupy môžete si ovocný puding urobiť z 900ml ovocného džúsu.
zdroj: vlastný recept (skombinovala som si viacero mojich overených a osvedčených receptov na korpus a krémy)
korpus:
- 4 vajcia
- 300g jemného kryštálového cukru (krupica)
- 100ml mlieka
- 100ml oleja
- 300g polohrubej múky
- 2 lyžice tmavého kakaa
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
- 150ml vody
- 20g želatina jemná prášková
- 500 (max.600g) hustý smotanový jogurt
- 250ml smotany na šlahanie
- práškový cukor podľa chuti
- 300ml ovocný sirup (ja som dala broskyňový)
- 600ml vody
- 2 vanilkové pudingy (2x37g)
- práškový cukor podľa chuti
- plech na pečenie 40x29cm vysoký 4cm
korpus: Celé vajcia vyšlahám s kryštálovým cukrom do penista, zašlahám mlieko a olej (pozor, strieka to) a nakoniec zašlahám múku s kakaom a práškom do pečiva. Vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech a upečiem. Ja som piekla na 180°asi 25 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Korpus nechám vychladnúť a potom naň nalejem želatinový krém z jogurtu.
krém: Želatinu dám napučať na 30 minút do vody. Zatiaľ si vyšlahám šlahačku a v ďalšej miske si zmiešam jogurt s cukrom. Nabobtnanú želatinu zahrejem, aby sa rozpustila (max. 60°) a postupne ju tenkým prúdom prilievam do jogurtu a poriadne spolu vyšlahám (pozor, strieka to). Odporúčam šlahač so stojanom, alebo je dobré mať pomocníka :). Nakoniec zašlahám vyšlahanú šlahačku a nalejem na vychladnutý korpus a dám do chladničky stuhnúť. Na dobre stuhnutý a vychladený krém naukladám na husto (na tenšie plátky) nakrájané ovocie a to opatrne zalejem horúcim ovocným pudingom.
ovocný puding: Zmiešam ovocný sirup s vodou, ochutnám a prisladím. Množstvo cukru záleží od sirupu, ktorý použijete. Do hrnca nasypem vanilkové pudingy, postupne po troškách prilievam sirupovú vodu a miešam, aby v pudingu neboli hrčky. Za stáleho miešania uvarím puding. Horúci puding opatrne nalejem na zachladený korpus s krémom a ovocím. Puding "lejem" tenkým prúdom tak, aby pokryl všetko ovocie. Nechám vychladnúť a potom dám ešte do chladničky poriadne zachladiť. Krájam rezy alebo kocky.
Poznámka: Tieto rezy robievam na rôzne spôsoby, napríklad aj s tvarohom alebo kyslou smotanou namiesto jogurtu. Alebo nedám do korpusu kakao a rezy vyzerajú úplne inak. Ovocie si môžete nakombinovať podľa svojej chuti, ročného obdobia a zásob v komore a chladničke. Sirup si takisto môžete vybrať podľa svojej chuti a použitého ovocia. V zime zase môžete dať zavárané ovocie a šťavu z kompótu použiť do ovocného pudingu namiesto vody (v tom prípade dávam menej cukru). Ak nemáte radi kupované ovocné sirupy môžete si ovocný puding urobiť z 900ml ovocného džúsu.
zdroj: vlastný recept (skombinovala som si viacero mojich overených a osvedčených receptov na korpus a krémy)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA