14. 7. 2013

Cestoviny s omáčkou z jedného hrnca

Tento týždeň som mala pomerne dosť hektický a tak sa u nás varili hlavne takéto "rýchlovky" a toto je jedna z nich.


  • 300g cestoviny (motýliky)
  • 1 konzerva drvené paradajky (400g)
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 500g očistenej na hrubo nastrúhanej cukety
  • 2 plechovky (od paradajok) voda alebo vývar (cca 800ml)
  • koreniny (oregáno, tymián)
  • soľ
  • olej

Postup je úplne jednoduchý. Na troche oleja osmahnem pretlačený strúčik cesnaku (len aby zavoňal), pridám koreniny, soľ, očistenú nastrúhanú cuketu, konzervu drvených paradajok, vodu (alebo vývar) a cestoviny. Všetko spolu za občasného miešania pomaličky varím, až kým nie sú cestoviny mäkké a cuketa uvarená. Dĺžka varenia záleží od použitých cestovín. Po uvarení ešte nechám všetko v hrnci hodinku (môžete aj viac) postáť, aby cestoviny ešte vsiakli prípadnú prebytočnú tekutinu a chute sa trochu prepojili. 
Poznámka: Cuketu strúham na hrubšie (ako jablká na koláč). Ak chcete mať omáčku jemnejšiu, môžete ju nastrúhať na jemno. Zeleninu si môžete nakombinovať aj inú (akú len chcete), podľa sezóny a zásob v chladničke a komore. Koreniny si tak isto môžete dať podľa svojej chute. Toto je len taká moja základná cuketovo-paradajková verzia. Cestoviny odporúčam z tvrdej pšenice a vzhľadovo skôr väčšie (penne, motýliky a podobne), aby sa vám nestalo, že cestoviny sa uvaria skôr, ako zelenina zmäkne (záleží aj akú zeleninu použijete). Ak sa bojíte, či nebudú 2 plechovky vody (alebo vývaru) veľa, dajte len jednu plechovku a počas varenia prilievajte tekutiny podľa potreby (potom ale treba častejšie miešať).
Rôzne verzie tohto receptu som videla už dávnejšie na rôznych zahraničných blogoch. V pôvodných receptoch bolo ale vždy použitej oveľa viac tekutiny a vzniknuté jedlo sa podobalo skôr na hustú cestovinovú polievku, a ja som chcela, aby to boli skôr cestoviny s omáčkou, tak som si recept trochu upravila. Nečakajte od tohto jednoduchého jedla z jedného hrnca nejaký extrémny gurmánsky zážitok. Tu ide skôr o to, ako uvariť rodine jednoduchú teplú večeru (alebo obed) z dostupných surovín, popri inej robote, v mojom prípade - zavarání marhúľ :)

Pre porovnanie si môžete pozrieť zopár receptov, ktoré mi slúžili ako inšpirácia. Niektoré sú dokonca aj s mäsom, ako napríklad tento: One-pot Pasta alebo tento One-Pot Pasta Dinner.
A tu je bezmäsitá verzia od Marthy Stewart: One Pan Pasta
A tu je podobný recept od českej blogerky: Eintopf špagety
Keď si preklikáte všetky tie odkazy, môžete si všimnúť, ako krásne sa dá nafotiť aj takéto triviálne jednoduché jedlo, ako sú cestoviny z jedného hrnca. No a keď sa vrátite späť k môjmu receptu, buďte prosím veľmi zhovievaví pri pohľade na moju fotku :)
Dosť bolo filozofovania, idem si uvariť kávu, vyvenčiť psa a až do večera budem zavárať uhorky. Ak ste dočítali až sem, tak pekné slnečné a ničím nerušené leto Vám prajem :)
Jana

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk