24. 10. 2013

Drapáky

Drapáky je starodávne jedlo chudobných z nášho kraja. Pokiaľ viem, tak názov "Drapáky" je typický práve pre región v okolí  Nitry a  Zlatých Moraviec. Toto jedlo sa celkom určite robilo aj v iných kútoch Slovenska, len pod inými názvami. Napríklad tieto Budmerické krumplové šúlky, sú veľmi podobné našim drapákom... 


  • 1kg zemiakov uvarených v šupke
  • 1 vajce
  • 1 malá lyžička soli
  • cca 400g hladkej múky podľa potreby,
  • husacia alebo kačacia masť (cca 50ml)
  • 1 - 2 strúčiky cesnak, soľ, mleté čierne korenie
- kačacia masť na potieranie podľa potreby

Deň vopred si uvarím zemiaky v šupke. Na druhý deň ich ošúpem, na jemno nastrúham, pridám soľ, vajce, múku a zamiesim cesto ako na lokše. Husaciu alebo kačaciu masť (cca 50ml) trochu roztopím a zmiešam s pretlačeným cesnakom. Cesto vyvaľkám na pomúčenej podložke na hrúbku asi 1/2 cm, dobre na hrubo pomastím husacou alebo kačacou masťou s cesnakom, trochu posolím a okorením. Natesno zrolujem ako závin, celý závin trochu postláčam, aby sa cesto vnútri závinu prilepilo k sebe a nakrájam na cca 2 - 3 cm hrubé kúsky. Každý kúsok položím reznou stranou na plech vyložený papierom a rukou ho roztlačím na placku vysokú asi 1cm. Masť môže trochu vytekať, ale to nevadí. Placky ešte raz zvrchu pomastím husacou alebo kačacou masťou (už bez cesnaku) a upečiem z obidvoch strán v horúcej rúre do červena. Ja som piekla na 180° asi 8 - 10 minút z každej strany - riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. U nás sa drapáky jedávali ako výdatná večera s čajom alebo s kyslým mliekom. Najlepšie sú teplé.

Poznámka: Múku pridajte podľa potreby, aby sa vám cesto nelepilo (záleží od druhu zemiakov), ale zase nie príliš veľa, aby drapáky neboli po upečení tvrdé ako kameň. So zemiakovým cestom treba pracovať pomerne svižne, pretože rýchlo redne a potom treba dosýpať múku, lebo sa lepí. Cesnak môžete vynechať, drapáky budú tiež dobré, ale s cesnakom sú lepšie, voňavejšie. Namiesto husacej alebo kačacej masti môžete použiť aj bravčovú masť (olej a maslo neodporúčam).

Takto robievala drapáky moja starká (babka). Existuje ešte aj iný, trochu zložitejší postup, ktorý ale poznám len z jej rozprávania. Zamiesené cesto sa vytvaruje do šúlka, nakrája na rovnako veľké kúsky, z každého sa na pomúčenej doske vyvaľká "lokša". Každá lokša sa natrie nahrubo masťou, natesno zroluje a zatočí do "slimáka". Natrie masťou a upečie z obidvoch strán do červena. V bohatších rodinách sa drapáky vraj aj vyprážali, hlavne v zime, keď bolo (po zabíjačkách) v komorách dostatok bravčovej masti.
zdroj: rodinný recept 


2 komentáre:

  1. ja ich robím tiež, sú výborné, ale dávam tam aj trochu kvasníc, sú potom také nadýchané, mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som od Nitry, z Íregu a u nás sa drapáky vždy vyprážali na masti.

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk