15. 12. 2013

Dukátové buchtičky

Populárne jedlo môjho detstva. Hoci som už "veľká", stále ho mám rada... Takto robila dukátové buchty moja mamina a a ja som jej recept vďačne zdedila.


cesto:
  • 500g polohrubej múky
  • 100ml olej
  • cca 300ml mlieko
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 20g droždia (1/2 kocky)

krém:
  • 2 litre mlieka
  • 3 vanilkové pudingy (3 x 37g) alebo Zlatý klas (3 x 40g)
  • 3 žĺtky, rum podľa chuti
  • 100 g kryštálového cukru alebo podľa chuti
  • 1 vanilkový cukor (20g)

Cesto: Ja cesto na buchtičky robievam v domácej pekárni, najskôr dám všetko tekuté, potom sypké a navrch dám droždie. Mlieko dávam bežne napoly s vodou, alebo dávam rastlinné mlieko. Ak budete robiť cesto ručne, urobte si najskôr kvások zo 100ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia a vypracujte si vláčne nelepivé cesto. Cesto nechám dobre vykysnúť a potom ho preložím na pomúčenú dosku. Rozvaľkám ho (nie veľmi na tenko) a malou vykrajovačkou povykrajujem malé buchtičky. Buchtičky ukladám na husto pri seba na pomastený plech a každú dobre ponatieram olejom zo všetkých strán mašlovačkou, aby sa nezlepili k sebe. Keď je plech plný, buchtičky dobre ponatieram olejom aj zvrchu, nechám ich ešte na plechu asi 30 - 40 min. podkysnúť a potom ich upečiem. Okrajky cesta, ktoré zostanú po vykrajovaní buchtičiek zmiesim, nechám podkysnúť a znovu z neho navykrajujem malé buchtičky, ktoré upečiem v menšom pekáčiku. Ja som piekla na 180° asi 25 min. (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Teplé buchtičky prelejem na tanieri horúcim pudingom.
Krém: V troche studeného mlieka (asi 300ml) rozmiešam do hladka vanilkové pudingy alebo Zlatý klas. V hrnci, v ktorom budem variť krém si vyšľahám žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom  do peny. Postupne za stáleho miešania prilejem do žĺtkov zvyšné mlieko a pomaly privediem do varu. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania vlejem vanilkový puding (rozmiešaný v studenom mlieku) a uvarím redší puding. Do horúceho pudingu zamiešam trochu rumu na prevoňanie (nie je nutné).
Poznámka: Ak z nejakého dôvodu nemôžete alebo nechcete mlieko, môžete ho v recepte nahradiť rastlinným mliekom (krém na foto je uvarený z mlieka bez laktózy). Buchty, ktoré nezjeme dám zamraziť. V čase núdze, keď nestíham variť, buchty vyberiem, zohrejem a uvarím k nim čerstvý krém.
zdroj: rodinný recept


***


***


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk