4. 2. 2014

Pečená panská tekvica

Toto nie je ani tak recept, skôr nostalgická spomienka na detstvo. Tieto tekvice so silnou striebristo sivo-zelenou šupkou a hrubou žlto-oranžovou dužinou sa u nás, v našom kraji pestujú od nepamäti a jedávala som ich už od útleho detstva. Majú špecifickú chuť, ktorú nemá ani jedna tekvica, ktorú som kedy v živote jedla (a bolo ich dosť). Pri správnom skladovaní v suchej a nie príliš chladnej pivnici alebo komore vydrží celú zimu až do jari (v našej pivnici až do marca/apríla). A prečo ten čudný názov? Nuž preto, lebo táto špeciálna odroda tekvice sa u nás ľudovo volá "panská" :) Oficiálny názov tejto zaujímavej tekvice je tekvica muškátová a viac sa o nej dočítate napr. TU (úplne dole)...


potrebujeme:
  • "panská" tekvica (muškátová) so žlto-oranžovou dužinou
  • soľ
  • maslo

Postup je úplne jednoduchý. Tekvicu umyjem (bude sa piecť aj so šupkou), prekrojím (pozor na ruky, je veľmi tvrdá) a vydlabem, ale nešúpem! Nakrájam na hrubšie mesiačiky, ktoré ešte prekrojím na polovicu, aby boli v pekáči (na plechu) stabilnejšie a nepadali (môžete si nakrájať aj iný tvar). Naukladám šupkou dole na pekáč vyložený papierom (môžete aj bez papiera, ale s papierom si ušetríte umývanie) a upečiem (tekvicu nesolím!). Ja som piekla na 200°. Dĺžka pečenia závisí od toho, aké hrubé kúsky ste nakrájali. Tekvica musí byť úplne mäkká a šupa sa musí dať sama zlúpnuť pomocou vidličky, alebo rukou (konce mesiačikov, ktoré sú tenšie môžu zhnednúť - viď foto). Upečenú teplú tekvicu rozdelím na taniere, každý si ju posolí podľa svojej chute a zje s maslom (ako pečené zemiaky) alebo iba tak, bez masla. U nás sa zvyklo k nej zapíjať ešte kyslé mlieko.
U nás v rodine sa táto tekvica vždy piekla iba takto jednoducho, na sucho a až po upečení sa na tanieri poriadne posolila. Viem, že táto tekvica sa pekáva aj na sladko (veľmi pekný recept nájdete na blogu Mamka varí, ale u nás doma sa na sladko nikdy nepiekla, iba takto na slano. Z tejto tekvice robievam napríklad aj polievky, nátierky a omáčky na cestoviny.
zdroj: rodinný recept


***


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk