1. 2. 2014

Zeleninové rizoto

Ryža so zeleninou, alias slovenské rizoto... schválne píšem RIZOTO, nie talianske risotto... pre mňa osobne hlavný chod a pre zvyšok rodiny ako príloha k mäsu...


  • 1 veľká cibuľa, olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 1 šálka (300ml) guľatozrnnej ryže
  • 1,5 šálky vody
  • cca 500g brokolica alebo hrášok, kaleráb, karfiol, mrkva, cuketa, patizón (podľa ročného obdobia a zásob v záhrade, komore a chladničke)
  • pečená oranžová tekvica (menšia miska, ako na foto pod receptom)

Ryžu umyjem. Na troche oleja orestujem cibuľu do sklovita, pridám soľ, korenie, zeleninu nakrájanú na menšie kúsky (okrem tekvice), celý strúčik cesnaku (len na prevoňanie), krátko (minutku) ju orestujem, prilejem vodu a nechám zovrieť. Do vriacej vody so zeleninou nasypem umytú ryžu, premiešam, znovu nechám zovrieť. Stíšim plameň (ja varím na plyne) a bez miešania dusím asi 7 - 8 minút. Skontrolujem, vypnem a prikrytú ryžu nechám ešte asi 10 minút postáť. Nakoniec primiešam na malé kocky nakrájanú pečenú tekvicu (tekvicu som si upiekla deň vopred, recept nájdete TU).
Toto zeleninové rizoto robievam na viacero spôsobov, podľa toho, akú zeleninu mám práve doma k dispozícii. Okrem hore vyššie opísaného spôsobu, napríklad keď nemám čas piecť tekvicu, dám ju variť surovú spolu s ryžou a ostatnou zeleninou. A niekedy ju schválne nakrájam na menšie kúsky, aby sa trochu rozvarila a rizoto je potom "krémové", podobné talianskemu risottu. Ďalší spôsob, keď chcem, aby bolo rizoto naopak viac sypké, tak do uvarenej ryže pridám brokolicu uvarenú na pare a pečenú tekvicu, prípadne v lete (keď nemám oranžovú tekvicu) uvarím všetku zeleninu iba na pare a zmiešam s ryžou udusenou na cibuli. Možností a kombinácií je neúrekom, záleží čo vám doma viac chutí, či máte radi rizoto viac "mazľavejšie" alebo sypké.
Poznámka: Zeleninu sa vždy snažím skombinovať tak, aby boli v rizote aspoň dve rôzne farby. Množstvo surovín si prispôsobte veľkosti vašej rodiny :)
zdroj: moja vlastná improvizácia na všeobecne známy recept


***


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk