24. 7. 2014

Polievka zo žltej cukety s kôprom

Jedna z mojich obľúbených letných polievok, bez mlieka (a bez smotany) a bez zahusťovania. Ja osobne mám kombináciu cuketa, cesnak a kôpor veľmi rada...



množstvá surovín sú len orientačné, polievku robievam "od oka":
  • 1 veľká cibuľa
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 - 4 mladé žlté cukety aj so šupkou (20 - 25cm)
  • mladý kôpor podľa chuti
  • voda (zeleninový vývar)  podľa potreby

Postup je úplne jednoduchý, za pol hodinku máte polievku na stole. Mladé žlté cukety aj so šupkou umyjem, vydlabem stred, (len ak teba - ak sú maličké nie je nutné) a nakrájam na kocky. Môžete ich aj nastrúhať, rýchlejšie sa uvaria. Na oleji orestujem veľkú cibuľu do sklovita, pridám na drobno nakrájaný cesnak a krátko ho osmahnem, len aby zavoňal (jeden strúčik cesnaku si odložím na neskôr). Pridám nakrájanú (nastrúhanú) cuketu, soľ a štipku mletého čierneho korenia. Podlejem vodou alebo vývarom a uvarím do mäkka. Vody/vývaru dajte radšej menej, aby ste v závere nemali polievku riedku a nemuseli ste ju zahusťovať. Keď je cuketa mäkká, pridám zvyšný strúčik cesnaku a polievku rozmixujem ponorným mixérom na jemno. Skontrolujem hustotu, ak je polievka príliš hustá, prilejem podľa potreby trochu vody alebo zeleninového vývaru. Polievku privediem znovu do varu a do hotovej rozmixovanej polievky pridám na jemno nasekaný mladý kôpor, zamiešam a nechám chvíľu postáť, aby sa kôpor sparil. Hotovo. Ak ste to neprehnali s vodou (vývarom) polievka by mala byť jemne krémová aj bez zahusťovania.
Poznámka: Polievku môžete urobiť aj zo zelenej cukety, bude tiež výborná, ale bude mať trochu inú farbu a tiež chuť ltá cuketa chutí trochu inak, ako zelená). Na polievku môžete použiť aj veľké odrastené cukety, v tom prípade ich ale ošúpte a vyčistite. Ak nemám domáci zeleninový vývar (čo je často), ja osobne podlievam polievky radšej čistou vodou, ako kupovanými instantnými vývarmi. Vy samozrejme môžete použiť aj kupovaný zeleninový vývar, ak ste na to vo svojej kuchyni zvyknutí.
zdroj: Vlastná improvizácia na jednoduchú bezmliečnu kôprovú polievku z cukety, inšpirovaná stovkami podobných receptov na internete a v kuchárskych knihách. Pekné a zaujímavé recepty na cuketové polievky s kôprom nájdete napríklad TU alebo TU alebo TU alebo TU alebo TU alebo TU alebo aj TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk