3. 4. 2015

Jablkové rezy

Naše obľúbené jablkové rezy, tento rok ich máme ako sviatočný Veľkonočný zákusok ku káve...


korpus:
  • 6 vajec
  • 180g cukor krupica (jemný kryštálový)
  • 150g hladká múka
  • 6 lyžíc oleja
jablkový krém:
  • 1,3 kg očistené jablká
  • kryštálový cukor podľa chuti
  • asi 100 - 150ml voda na podliatie
  • 3 Zlaté klasy (alebo vanilkový puding)
  • 200ml voda
smotanový krém:
  • 100ml voda
  • 20g jemná prášková želatína
  • 400g hustý smotanový biely jogurt (alebo hustá kyslá smotana)
  • práškový cukor podľa chuti
  • 400ml smotana na šlahanie
  • 2 ks vanilkový cukor (2 x 20g)
- plech na pečenie 30 x 40cm vysoký 4cm 

Korpus: Bielka vyšlahám poriadne do tuha, po častiach zašlahám cukor a poriadne prešlahám, znížim otáčky na minimum a postupne po jednom zašlahám žĺtky striedavo s olejom (môžete to urobiť aj ručne). Potom ručne, veľmi zľahka (iba jemným obracaním) zamiešam preosiatu múku. Cesto upečiem na vymastenom a hrubou múkou vysypanom plechu s vyšším okrajom. Piekla som asi 15 - 20min. na 180°.  Upečený korpus nechám vychladnúť, až potom vrstvím krémy.
Jablkový krém: Jablká očistím, ošúpem a odvážim. Nakrájam ich na menšie kúsky, zasypem cukrom podľa chuti (ja som dala iba 3 lyžice, mala som sladké domáce jablká), podlejem trochou vody (100-150ml) a uvarím do mäkka. Uvarené jablká "rozšťuchám", tak aby v kréme zostali aj drobné kúsky jabĺk. Zlatý klas alebo vanilkový puding rozmiešam v 200ml vody, vlejem do vriacich jabĺk a uvarím hustý jablkový puding, ktorý hneď horúci nalejem na piškótový korpus. Nechám poriadne vychladnúť, až potom natriem smotanový krém.
Smotanový krém: Želatínu  dám na 30 min. napučať do studenej vody. Smotanu na šlahanie vyšlahám do tuha s vanilkovým cukrom. Kyslú smotanu alebo jogurt zmiešam s práškovým cukrom podľa chuti. Nabobtnanú želatínu opatrne zahrejem (max. 60° - nevariť!) a teplú zašlahám do kyslej smotany, nakoniec zašlahám vyšlahanú šlahačku a krém rozotriem na vychladnutý jablkový puding. Ešte pred zatuhnutím urobím ozdobnou stierkou vlnky.
Poznámka: Piškótový korpus môžete "ošúpať", krém bude na korpuse lepšie držať. Namiesto vody, môžete jablká podliať aj jablkovým džúsom.
zdroj: vlastný recept (variácia na tento môj starší recept)


4 komentáre:

  1. Výborný blok. Fajnové, praktické a určite chuťovo výborné recepty. Ďakujem za možnosť návštevy a určite sa tu budem vracať častejšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Cez víkend som to konečne vyskúšala a doporučujem všetkým aj na mojej stránke s receptami.

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk