Ak máte radi pikantnú chuť mladej pažítky, toto pesto vám bude chutiť.
Slnečnicové semiačka zomeliem na jemno. Všetky suroviny dám do vyššej nádoby a ponorným mixérom mixujem na krémovú konzistenciu, kým nevznikne hustejšia omáčka. Nemixujem zbytočne dlho, aby pažítka nezhorkla, olej prilievam postupne podľa potreby. Pesto, ktoré nespotrebujem, dám do zatváracieho pohára a povrch zalejem olejom. Skladujem v chladničke, odporúčam skonzumovať čo najskôr. Pažitkové pesto najčastejšie používam ako omáčku na cestoviny ale výborné je aj ako nátierka na čerstvom pečive.
Poznámka: Olej môžete použiť akýkoľvek rastlinný, nemusí byť nutne olivový. Slnečnicové semienka môžete nahradiť mandľami, vlašskými orechmi alebo píniovými orieškami, len tie sú v našich končinách dosť drahé. Najčastejšie používam do pesta mandle alebo slnečnicové semienka.
zdroj: všeobecne známy recept + moje úpravy
- 200 - 250g pažítka
- asi 100 - 150 ml rastlinný olej podľa potreby (ja som použila slnečnicový lisovaný za studena)
- 1 lyžička soľ
- 2 - 3 strúčiky cesnak
- 2 lyžice nastrúhaný parmezán
- 2 lyžice mleté slnečnicové semená (alebo mandle)
Slnečnicové semiačka zomeliem na jemno. Všetky suroviny dám do vyššej nádoby a ponorným mixérom mixujem na krémovú konzistenciu, kým nevznikne hustejšia omáčka. Nemixujem zbytočne dlho, aby pažítka nezhorkla, olej prilievam postupne podľa potreby. Pesto, ktoré nespotrebujem, dám do zatváracieho pohára a povrch zalejem olejom. Skladujem v chladničke, odporúčam skonzumovať čo najskôr. Pažitkové pesto najčastejšie používam ako omáčku na cestoviny ale výborné je aj ako nátierka na čerstvom pečive.
Poznámka: Olej môžete použiť akýkoľvek rastlinný, nemusí byť nutne olivový. Slnečnicové semienka môžete nahradiť mandľami, vlašskými orechmi alebo píniovými orieškami, len tie sú v našich končinách dosť drahé. Najčastejšie používam do pesta mandle alebo slnečnicové semienka.
zdroj: všeobecne známy recept + moje úpravy
Úžasný nápad; pre pažitku by som zabíjala :)
OdpovedaťOdstrániť