6. 7. 2016

Pažitkové pesto

Ak máte radi pikantnú chuť mladej pažítky, toto pesto vám bude chutiť.


  • 200 - 250g pažítka
  • asi 100 - 150 ml rastlinný olej podľa potreby (ja som použila slnečnicový lisovaný za studena)
  • 1 lyžička soľ
  • 2 - 3 strúčiky cesnak
  • 2 lyžice nastrúhaný parmezán
  • 2 lyžice mleté slnečnicové semená (alebo mandle)

Slnečnicové semiačka zomeliem na jemno. Všetky suroviny dám do vyššej nádoby a ponorným mixérom mixujem na krémovú konzistenciu, kým nevznikne hustejšia omáčka. Nemixujem zbytočne dlho, aby pažítka nezhorkla, olej prilievam postupne podľa potreby. Pesto, ktoré nespotrebujem, dám do zatváracieho pohára a povrch zalejem olejom. Skladujem v chladničke, odporúčam skonzumovať čo najskôr. Pažitkové pesto najčastejšie používam ako omáčku na cestoviny ale výborné je aj ako nátierka na čerstvom pečive.
Poznámka: Olej môžete použiť akýkoľvek rastlinný, nemusí byť nutne olivový. Slnečnicové semienka môžete nahradiť mandľami, vlašskými orechmi alebo píniovými orieškami, len tie sú v našich končinách dosť drahé. Najčastejšie používam do pesta mandle alebo slnečnicové semienka.
zdroj: všeobecne známy recept + moje úpravy

1 komentár:

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk