Kapor pečený so zeleninou, prevoňaný bylinkami. Jeden z našich letných nedeľných obedov.
omáčka (dressing):
Ja som mala čerstvého živého kapra od známeho rybára, ktorého sme museli najskôr spracovať (zabiť, vypitvať, odstrániť kožu). Priznávam bez mučenia, u nás doma to robí manžel :). Kapra môžete piecť aj s kožou, ja som teraz piekla bez kože, chcela som aby viac vynikla chuť masla a byliniek. Zapekaciu misu jemne vymastíme, na dno misy rozložíme polovicu byliniek, naukladáme zeleninu nakrájanú na menšie kusy a položíme umytého kapra. Kapra natrieme grilovacou omáčkou a potom ho aj spolu zo zeleninou ešte jemne osolíme a zľahka okoreníme mletým bielym korením. Druhú polovicu byliniek vložíme kaprovi do brucha a na rybu naukladáme tenké plátky masla. Podlejeme trochou vody (nie veľa), pekáč zakryjeme alobalom, vložíme do vyhriatej rúry a kapra upečieme. Ja som piekla prikryté asi 35 minút a potom som ešte zopár minút dopiekla odokryté. Celkový čas pečenia záleží od veľkosti ryby. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. Rybu som servírovala s varenými zemiakmi a omáčkou (dressingom), ktorú som vyrobila veľmi jednoducho zmiešaním kyslej smotany a grilovacej omáčky Whisky coctail sauce v pomere 1 : 1.
Poznámka: Do omáčky môžete ešte pridať na jemno nasekanú pažítku. Takto pripravená omáčka (či už s pažítkou, alebo bez) je výborná napríklad aj ku grilovanej zelenine alebo kuraciemu mäsu. Rovnako výborná je aj ako šalátový dressing.
zdroj: vlastný recept
- 1 čerstvý kapor (alebo iná ryba vcelku)
- hrsť čerstvých byliniek (rozmarín, tymián, saturejka, majorán)
- soľ
- mleté biele korenie
- 4 strúčiky cesnak
- 1 cibuľa
- 1 paprika
- 2 paradajky
- maslo podľa potreby
- grilovacia omáčka Whisky coctail sauce podľa potreby
omáčka (dressing):
- 6 lyžíc hustá kyslá smotana 18%
- 6 lyžíc grilovacia omáčka Whisky coctail sauce
Ja som mala čerstvého živého kapra od známeho rybára, ktorého sme museli najskôr spracovať (zabiť, vypitvať, odstrániť kožu). Priznávam bez mučenia, u nás doma to robí manžel :). Kapra môžete piecť aj s kožou, ja som teraz piekla bez kože, chcela som aby viac vynikla chuť masla a byliniek. Zapekaciu misu jemne vymastíme, na dno misy rozložíme polovicu byliniek, naukladáme zeleninu nakrájanú na menšie kusy a položíme umytého kapra. Kapra natrieme grilovacou omáčkou a potom ho aj spolu zo zeleninou ešte jemne osolíme a zľahka okoreníme mletým bielym korením. Druhú polovicu byliniek vložíme kaprovi do brucha a na rybu naukladáme tenké plátky masla. Podlejeme trochou vody (nie veľa), pekáč zakryjeme alobalom, vložíme do vyhriatej rúry a kapra upečieme. Ja som piekla prikryté asi 35 minút a potom som ešte zopár minút dopiekla odokryté. Celkový čas pečenia záleží od veľkosti ryby. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. Rybu som servírovala s varenými zemiakmi a omáčkou (dressingom), ktorú som vyrobila veľmi jednoducho zmiešaním kyslej smotany a grilovacej omáčky Whisky coctail sauce v pomere 1 : 1.
Poznámka: Do omáčky môžete ešte pridať na jemno nasekanú pažítku. Takto pripravená omáčka (či už s pažítkou, alebo bez) je výborná napríklad aj ku grilovanej zelenine alebo kuraciemu mäsu. Rovnako výborná je aj ako šalátový dressing.
zdroj: vlastný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA