Trochu iná (možno o trochu zdravšia) verzia klasických a známych zeleninových placiek.
Relatívne rýchla, ale hlavne chutná zdravá večera alebo ľahký obed. Takto pripravená pohánka bude možno chutiť aj ľuďom,
ktorí pohánku nemajú radi.
Brokolicu očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Pohánku prepláchneme vodou (môžete aj viackrát) a dáme do hrnca. Pridáme k nej na drobno nakrájanú brokolicu, štipku soli a jeden a pol hrnčeka vody. Privedieme do varu, prikryjeme a za občasného premiešavania povaríme 3 - 5 minút. Potom odstavíme a necháme ešte 20 - 25 minút prikryté v hrnci odpočívať. Za ten čas by mala všetka zvyšná tekutina vsiaknuť do pohánky. Potom hrniec odokryjeme a necháme pohánku s brokolicou úplne vychladnúť. Vychladnutú brokolicu s pohánkou vidličkou zľahka rozpučíme, aby sa nám placky pri smažení nerozpadávali (môžete si pomôcť napr. miagačom na zemiaky). K rozpučenej pohánke a brokolici pridáme vajcia, pohánkovú múku, soľ korenie, majoránku, cesnak, mlieko a vareškou vypracujeme stredne husté (skôr hustejšie) cesto. Mlieka môžete pridať podľa potreby aj viac. Lyžicou alebo menšou naberačkou vkladáme kôpky cesta do rozpáleného oleja a opakom lyžice (naberačky) uhladíme a vytvarujeme menšie placky. Vypražíme z obidvoch strán do chrumkava. Ako prílohu k plackám môžete servírovať akýkoľvek šalát, pečené alebo varené zemiaky alebo iba čerstvé pečivo a zeleninu.
Poznámka: V sezóne (jar - jeseň) je do placiek výborný čerstvý zelený majorán zo záhrady, v zime stačí aj klasický sušený.
zdroj: vlastný recept
- 500 g brokolica
- 1 hrnček pohánka svetlá (mechanicky lúpaná)
- 1,5 hrnčeka voda
- 1 lyžička soľ (podľa chuti)
- štipka čerstvo namleté čierne korenie
- 1 lyžica majorán
- 3 – 4 strúčiky cesnak
- 3 vajcia
- 5 lyžíc pohánková múka
- 5 lyžíc mlieko
- olej na vyprážanie (množstvo podľa potreby)
Brokolicu očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Pohánku prepláchneme vodou (môžete aj viackrát) a dáme do hrnca. Pridáme k nej na drobno nakrájanú brokolicu, štipku soli a jeden a pol hrnčeka vody. Privedieme do varu, prikryjeme a za občasného premiešavania povaríme 3 - 5 minút. Potom odstavíme a necháme ešte 20 - 25 minút prikryté v hrnci odpočívať. Za ten čas by mala všetka zvyšná tekutina vsiaknuť do pohánky. Potom hrniec odokryjeme a necháme pohánku s brokolicou úplne vychladnúť. Vychladnutú brokolicu s pohánkou vidličkou zľahka rozpučíme, aby sa nám placky pri smažení nerozpadávali (môžete si pomôcť napr. miagačom na zemiaky). K rozpučenej pohánke a brokolici pridáme vajcia, pohánkovú múku, soľ korenie, majoránku, cesnak, mlieko a vareškou vypracujeme stredne husté (skôr hustejšie) cesto. Mlieka môžete pridať podľa potreby aj viac. Lyžicou alebo menšou naberačkou vkladáme kôpky cesta do rozpáleného oleja a opakom lyžice (naberačky) uhladíme a vytvarujeme menšie placky. Vypražíme z obidvoch strán do chrumkava. Ako prílohu k plackám môžete servírovať akýkoľvek šalát, pečené alebo varené zemiaky alebo iba čerstvé pečivo a zeleninu.
Poznámka: V sezóne (jar - jeseň) je do placiek výborný čerstvý zelený majorán zo záhrady, v zime stačí aj klasický sušený.
zdroj: vlastný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA