Makrela je veľmi chutná a nedocenená morská ryba. V našich obchodoch sa predáva väčšinou ako údená, čo je škoda, pretože aj pečená alebo grilovaná je naozaj výborná.
Makrelu rozmrazíme, umyjeme a pomocou papierových utierok dobre osušíme. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý ešte natrieme olejom, aby sa nám makrely neprilepili. Osušené makrely zvonka aj zvnútra natrieme olejom a osolíme a okoreníme. Do brucha každej makrely vložíme 1 väčší šalviový lístok, jeden menší strúčik cesnaku rozkrojený na viac kúskov a 1 - 2 tenké plátky limetky a makrely upečieme. Ja som piekla asi 15 - 20 minút na 200°. Celkový čas pečenia závisí od množstva a veľkosti rýb (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Markely servírujeme vcelku a prípadne si ich ešte môžeme na tanieri pokvapkať limetkovou šťavou podľa chuti (nie je nutné). Ako príloha sú vhodné zemiaky v akejkoľvek úprave, hocijaký zeleninový šalát alebo úplne postačí aj chrumkavé čerstvé pečivo, každému podľa chuti.
zdroj: vlastný recept (moja variácia na všeobecne známy recept)
- 3 ks makrela (ja som mala mrazenú makrelu Radoma od Ryba Žilina)
- olivový olej (podľa potreby)
- čerstvé šalviové lístky
- 3 menšie strúčiky cesnak
- 1 - 2 ks bio limetka alebo citrón
- soľ (podľa potreby)
- štipka mletého bieleho korenia
Makrelu rozmrazíme, umyjeme a pomocou papierových utierok dobre osušíme. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý ešte natrieme olejom, aby sa nám makrely neprilepili. Osušené makrely zvonka aj zvnútra natrieme olejom a osolíme a okoreníme. Do brucha každej makrely vložíme 1 väčší šalviový lístok, jeden menší strúčik cesnaku rozkrojený na viac kúskov a 1 - 2 tenké plátky limetky a makrely upečieme. Ja som piekla asi 15 - 20 minút na 200°. Celkový čas pečenia závisí od množstva a veľkosti rýb (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Markely servírujeme vcelku a prípadne si ich ešte môžeme na tanieri pokvapkať limetkovou šťavou podľa chuti (nie je nutné). Ako príloha sú vhodné zemiaky v akejkoľvek úprave, hocijaký zeleninový šalát alebo úplne postačí aj chrumkavé čerstvé pečivo, každému podľa chuti.
zdroj: vlastný recept (moja variácia na všeobecne známy recept)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA