20. 11. 2016

Makrela pečená na citrónovo-rozmarínovej soli

Makrela je výborná a cenovo dostupná morská ryba, v našich končinách skôr známa ako "údenáč" (čo je tiež chutná varianta), ale ak ju v obchode uvidíte mrazenú alebo chladenú, vyskúšajte si ju niekedy upiecť alebo ugrilovať, neoľutujete.



Citróny umyjeme, osušíme a kôru nastrúhame. Lístky rozmarínu rukou stiahneme z vetvičky a spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou zmiešame so soľou. Vyberieme zapekaciu misu alebo pekáčik primeranej veľkosti, vyložíme papierom na pečenie a na dno rovnomerne nasypeme citrónovo-rozmarínovú soľ. Makrely rozmrazíme, umyjeme a papierovými utierkami dôkladne osušíme. Na dno rúry vložíme pekáčik naplnený vodou (aspoň 2 - 3 cm, aby rýchlo nevyvrela) a rúru vyhrejeme na 200°. Po nahriatí rúry ešte  5 - 10 minút počkáme, aby sa voda v pekáčiku poriadne rozovrela a začala sa tvoriť para. Osušené markrely zvonka jemne natrieme olejom (aby sa na ne nenalepilo veľa soli), opatrne zľahka položíme na ochutenú morskú soľ a dáme do rúry piecť. Pečieme približne 15 - 20 minút podľa množstva a veľkosti rýb (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Upečené makrely opatrne vyberieme zo soli a servírujeme vcelku. Ako príloha sú výborné rôzne upravené zemiaky, zeleninové šaláty alebo čerstvé pečivo.
Poznámka: Makrely pred prípravou nesolíme. Pri pečení samé nasiaknu ochutenou morskou soľou, na ktorej sa pečú.
zdroj: vlastný recept (moja variácia na všeobecne známy recept)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk