7. 1. 2017

Vínové kvietky

Vínové pečivo piekla každý rok na Vianoce už moja mamina, keď sme boli ešte deti a to je už dobrých pár desaťročí dozadu. V rámci zachovania rodinných tradícií pečiem tento jej starý recept pravidelne už aj ja.


  • 300g hladká múka
  • 250g maslo
  • 8 - 10 lyžíc biele víno
  •  práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie

Deň pred pečením zamiesim cesto. Miesim v miske rukami, zdá sa mi to ľahšie ako na pracovnej doske. Víno pridávajte postupne, podľa potreby. Zamiesené cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník, zabalím do potravinárskej fólie a dám na noc do chladničky zachladiť. Na druhý deň cesto vyberiem z chladničky aby trochu povolilo a na pomúčenej doske ho opatrne rozvaľkám na hrúbku asi 5 - 6 mm. Formičkami vykrajujem kvietky alebo iné tvary a ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 10 - 12 minút podľa veľkosti (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nepečte ich zbytočne dlho, pečivo by malo aj po upečení zostať zvrchu pekné biele, iba odspodu upečené do bledohneda. Upečené pečivo nechám na plechu trochu povychladnúť a potom obalím v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým, podobne ako vanilkové rožteky. Vychladnuté pečivo skladujem v chlade vo vzduchotesnej nádobe.
Poznámka: Toto cesto je bez vajíčka a tiež bez cukru, napriek tomu sú kvietky dostatočne sladké vďaka obaľovaniu v cukre. Ja som použila vanilkový cukor s pravou vanilkou. Pečivo odporúčam upiecť trochu skôr pred Vianocami, potrebuje pár dní na rozležanie.
zdroj: rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk