19. 7. 2017

Marhuľové tartaletky s čokoládou a marcipánom

Krehké marhuľové koláčiky plnené marcipánom a čokoládou.



Cesto:
  • 250g hladká múka
  • 80g práškový cukor
  • 150g tuk na pečenie (ja som dala Heru)
  • 1 vajce
  • štipka soli

Náplň:
  • čerstvé marhule (množstvo podľa potreby)
  • 240g marcipán
  • 120g horká čokoláda (ja som dala 52%)

Z múky, cukru, masla a vajíčka si zamiesime cesto. Na pomúčenej doske urobíme z neho bochník a dáme ho zachladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Medzitým si pripravíme suroviny na náplň. Marcipán rozdelíme na 12 rovnakých kúskov (do každej tartaletky dáme 20g marcipánu)  a nakrájame ho na malé kocky. Čokoládu rozdelíme na 10g kúsky (do každej tartaletky dáme 10g) a nakrájame ju nožom na malé kúsky. Marhule umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na mesiačiky. Formičky na tartaletky si nahrubo vymažeme maslom (aby sa tartaletky dobre vyklápali). Zachladené cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 12 rovnakých kúskov. Každý kúsok jemne rozvaľkáme do kruhu približne veľkosti formičiek, vložíme do formičky na tartaletku a prstami dotvarujeme aby cesto bolo rovnomerne hrubé na dne aj na bokoch. Do cestom vyložených formičiek naukladám na malé kocky nakrájaný marcipán a nasekanú čokoládu. Na marcipán a čokoládu naukladáme na mesiačiky nakrájané marhule a tartaletky upečieme. Ja som piekla na 180° asi 25 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Po upečení necháme chvíľu vo formičkách povychladnúť a potom ešte teplé tartaletky opatrne pomocou vidličky vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke alebo na len tak, na pracovnej doske. Najlepšie sú hneď po upečení, ale aj na druhý deň (keď čokoláda a marcipán trochu stuhnú) sú výborné. Pri servírovaní si ich môžete ešte jemne pocukrovať.
Poznámka: Moje formičky na tartaletky majú priemer 10cm a je ich 12 ks. Ak máte iný rozmer a počet kusov, budete si musieť recept prispôsobiť.
zdroj: vlastný recept (dcéra má veľmi rada kombináciu marhule, marcipán a čokoláda a tak sa jej snažím každý rok vymyslieť nejaký nový koláč s týmito surovinami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk