20. 7. 2018

Drobenkový koláč s pudingom a marhuľami

Vanilkový puding, čerstvé marhule a drobenka alias mrvenička, ako základ celého koláča. Príprava pár minút, polhodinka v rúre a koláč je hotový. Najdlhšie trvá asi len to čakanie, kým vychladne.



Cesto:
  • 600g polohrubá múka
  • 250g krupicový cukor (jemný kryštálový)
  • 250g rastlinný alebo živočíšny tuk na pečenie (ja som dala Heru maslovú)
  • 1 vajce
  • 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
  • štipka sódy bikarbony

Puding:
  • 1,3 litra mlieko
  • 3 ks Zlatý klas s prírodnou vanilkou (3 x 40g)
  • 6 lyžíc krupicový cukor

do drobenky:
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • štipka škorice

- čerstvé marhule podľa potreby
- plech na pečenie (30 x 40cm) s vyšším okrajom 4 - 5 cm


Zo všetkých surovín určených na cesto, urobíme rukami v miske sypkú drobenku (mrveničku). Odoberieme z nej 500g, pridáme vanilku a štipku škorice a odložíme bokom. Zvyšnú drobenku vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a rukou alebo opakom lyžice zľahka zarovnáme (neutláčame!). Z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý ešte horúci opatrne rovnomerne nalejeme na drobenku. Na puding naukladáme vykôstkované polovice marhúľ, (ja som dávala reznou stranou hore) a posypeme zvyšnou odloženou drobenkou, do ktorej sme pridali vanilku a škoricu. Koláč upečieme. Ja som piekla asi 30 minút na 180° - riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. Koláč krájame až po dôkladnom vychladnutí!, pretože puding v koláči musí stuhnúť.

Poznámka: Koláč odporúčam piecť na vyššom plechu, puding pri pečení občas po okrajoch trochu prebubláva, tak aby vám nevytiekol do rúry. A krájať odporúčam naozaj až po úplnom vychladnutí, puding môže z teplého koláča vytekať. Koláč je výborný (po vychladnutí) aj hneď po upečení, ale ešte lepší je na druhý deň, keď sa vrstvy drobenky a pudingu spoja a drobenka trochu odvlhne od pudingu a ovocia. Zlatý klas môžte nahradiť vanilkovým pudingom, len si skontrolujte gramáž a prípadne pridajte trochu kukuričného škrobu, pretože Zlatý klas zvykne mať väčšiu gramáž (40g) ako vanilkový puding (37g), záleží od výrobcu.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk