2. 7. 2018

Marhuľový koláč s drobenkou

V záhrade už dozrievajú marhule, je načase upiecť nejaký dobrý koláč. Aj keď len taký obyčajný, starosvetský. Len tak z čírej nostalgie, pripomenúť si tie jednoduché chute a vône starých dobrých (bezstarostných) čias. Ako boli prázdniny u starkej, letný tábor, lozenie po stromoch, kúpanie v rybníku, opekanie slaninky, vôňa čerstvo pokoseného sena... a mamin marhuľový koláč! Spomienky na leto ukryté v jednom obyčajnom koláči...

No a tie krásne podnosy, ktoré som použila na nafotenie tohto receptu nájdete na biano.sk.



Cesto:
  • 3 vajcia
  • 300g cukor krupica (jemný kryštálový)
  • 250ml mlieko
  • 200ml olej
  • 2 lyžice rum
  • 200g hladká múka
  • 200g polohrubá múka
  • 1 vanilkový puding (37 - 40g záleží od výrobcu)
  • 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
  • štipka sódy bikarbony
  • čerstvé marhule množstvo podľa potreby

Drobenka:
  • 50g maslo
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 3 lyžice cukor krupica
  • 6 lyžíc kopcom polohrubá múka (podľa potreby aj viac)

Z masla, cukru a múky urobíme rukami sypkú drobenku a odložíme si ju bokom. Celé vajcia vyšlaháme s krupicovým cukrom poriadne do peny. Znížime otáčky na šlahači a postupne pridávame, tekuté suroviny - olej, mlieko a rum. A nakoniec sypké - preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, štipkou sódy bikarbony a sypkým vanilkovým pudingom. Všetko spolu ešte krátko prešlaháme a nalejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech (môžete použiť aj papier na pečenie). Naukladáme marhule nakrájané na menšie kúsky, posypeme drobenkou a upečieme. Ja som piekla asi 25 - 30 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).

Poznámka: Tento koláč je dosť vysoký, preto ho zvyknem piecť na veľkom plechu 30 x 40 cm s vyšším okrajom (4 cm). Namiesto vanilkového pudingu, môžete použiť rovnaké množstvo kukuričného škrobu. V pôvodnom recepte od mamky, bol použitý kukuričný škrob (maizena), ale ja dávam radšej vanilkový puding, koláč je potom voňavejší. Ovocie môžete použiť aj iné, podľa sezóny a ročného obdobia. Ak vynecháte drobenku, budete mať takú lepšiu bublaninu :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk