21. 12. 2019

Starodávne vanilkové rožteky

Starodávne vanilkové rožteky s jednou nezvyčajnou surovinou, bravčovou masťou. Tieto a podobné recepty na sladké pečenie s bravčovou masťou pochádzajú z minulého storočia, kedy bolo maslo nedostupné a nahrádzalo sa (ako z "núdze cnosť" v ťažkých povojnových rokoch), bravčovou masťou resp. neskôr rastlinným margarínom. Tak si to pamätám z rozprávania mojej starkej.



  • 100g mleté vlašské orechy
  • 360g hladká múka
  • 100g práškový cukor
  • 100g maslo
  • 100g bravčová masť (stuhnutá)
  • 1 vajce
  • práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie (množstvo podľa potreby)

Stuhnuté maslo a bravčovú masť nakrájam na malé kúsky a všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske. Toto cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť až kým sa nespojí dohromady. Na pomúčenej doske urobím z cesta bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a dám cez noc (alebo aspoň na niekoľko hodín) zachladiť. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, prekrojím na dve polovice, z každej rukami urobím dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého kúska rýchlo rukami vytvarujem malý rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto) a upečiem. Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledo-hneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (tesne po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
zdroj: rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk