Trochu drahší a kalorickejší koláčik (čo sa surovín týka), ale ak máte radi kombináciu čokoláda plus ovocie, môžete vyskúšať...
- 4 vajcia
- 250 cukor krupica (jemný kryštálový)
- 250g mascarpone
- 250g tmavá čokoláda na varenie
- 250g hladká múka
- 1 kypriaci prášok do pečiva (15g)
- menší plech na pečenie asi 30 x 20cm
Čokoládu rozpustím nad parou a nechám trochu povychladnúť, aby nebola horúca. Celé vajcia vyšlahám s cukrom
poriadne do peny, postupne zašlahám mascarpone, vychladnutú (ale stále ešte tekutú) čokoládu a nakoniec zašlahám múku
zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozotriem na plech
vyložený
papierom na pečenie (môžete ho iba vymastiť a vysypať hrubou múkou), naukladám slivky nakrájané na menšie kúsky a
upečiem. Ja som piekla asi 30 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou
- každá rúra pečie inak).
Poznámka: Namiesto sliviek môžete použiť aj iné ovocie, podľa sezóny. Výborné sú napríklad čerešne, višne, marhule alebo aj hrušky. Čokoládu odporúčam s vyšším obsahom kakaa, ja dávam 52%. Vzhľadom na vyšší obsah čokolády v ceste, sa koláč trochu horšie pečie, treba si to odsledovať, aby sa nepiekol zbytočne dlho a prílis sa nevysušil.
Poznámka: Namiesto sliviek môžete použiť aj iné ovocie, podľa sezóny. Výborné sú napríklad čerešne, višne, marhule alebo aj hrušky. Čokoládu odporúčam s vyšším obsahom kakaa, ja dávam 52%. Vzhľadom na vyšší obsah čokolády v ceste, sa koláč trochu horšie pečie, treba si to odsledovať, aby sa nepiekol zbytočne dlho a prílis sa nevysušil.
zdroj: netuším :) Pečiem tento koláč už veľa rokov a naozaj neviem kde a kedy som k tomuto receptu prišla. Vzhľadom na mascarpone v recepte odhadujem, že som si ho odpísala z nejakého zahraničného časopisu alebo webu, keď som ešte netušila že aj ja budem mať svoju stránku s receptami. Ak pri potulkách po stránkach o varení nájdem originál zdroj, dopíšem ho sem, ako je to mojim zvykom...
***
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA