Cuketové placky sa dajú urobiť snáď na sto spôsobov, no a toto je môj stoprvý :)
- 1 - 2 ks väčšia cuketa
- 2 -3 strúčiky cesnaku (podľa chuti aj viac)
- 1 cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
- majorán (primerane množstvu cukety)
- 5 - 10 ks mangoldové listy (iba zelená časť, bez stoniek)
- 2 - 3 vajcia
- hladká múka a strúhanka podľa potreby
- 1 - 2 lyžice nastrúhaného parmezánu (nie je nutné)
- mlieko alebo voda podľa potreby
Cuketu očistím (ošúpem a vydlabem) a nastrúham na jemno, prípadnú šťavu nevylievam. Pridám pretlačený cesnak, cibuľu nakrájanú na drobné kocky, soľ, koreniny, vajcia, parmezán (všetko primerane množstvu nastrúhanej cukety) a zamiešam. Pridám múku a strúhanku podľa potreby, aby vzniklo primerane husté (skôr redšie) cesto. Strúhanky nedávajte veľa (zvykne nabobtnať), aby ste cesto nemali veľmi husté. Ak sa vám už podarilo urobiť príliš husté cesto, jednoducho ho zrieďte mliekom alebo vodou na požadovanú hustotu. Ak je cesto riedke pridajte múku alebo strúhanku. Mangoldové listy umyjem a vykrojím z nich stonky, tie si odložím a použijem napr. do polievky. Návod, ako šikovne vykrojiť stonky z mangoldu, nájdete dole pod receptom. Zelenú časť listov nakrájam na drobno a zamiešam do cesta. Na rozpálenom oleji usmažím menšie placky z obidvoch strán do zlatova (cesto naberám malou naberačkou a uhladím ho opakom lyžice).
Poznámka: Cibuľu (ak vám nerobí dobre) môžete prípadne vynechať, plackám to neublíži. Parmezán môžete tiež vynechať, placky (ak ich dobre ochutíte), budú dobré aj bez neho. Namiesto mangoldu môžete do placiek pridať aj čerstvé špenátové listy nakrájané na drobno. Placky sú výborné napríklad aj s nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou, pažitkou alebo kôprom. Kôpru treba dať ale menej, je veľmi aromatický a so špenátom, petržlenovou vňaťou a kôprom zase nedávam majorán. Kombinácii je nespočetné množstvo, každému, podľa chuti... Ja striedam od jari do jesene všetky možné kombinácie, podľa toho, čo práve rastie v záhrade.
zdroj: moja variácia na všeobecne známy recept
Viac sa o mangolde môžete dočítať napr. TU.
Viac sa o mangolde môžete dočítať napr. TU.
zdroj: Pinterest |
List mangoldu prehnem napoly a jedným rezom odrežem stonku od zelenej časti listu.
Super vyzeraju placky...aj ked je take neskora nocna hodina, urcite by som neodmietla ochutnavku, vyzeraju ako malovane
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, ďakujem za návštevu ako aj pekný komentár :)
OdstrániťDobrý deň, pani JANKA,klobúk dolu nad vašími receptami a postupmi, skrátka super, málo kto tak dôkladne napíše postup, ktorému musí rozumieť každý. Je cítiť z nich, že pečiete s láskou bez ktorej sa nedá upiecť žiadný koláčik. Želám Vám ešte veľa chuti a zdravia do nových receptov, ktoré nás veľmi tešia. Ďakujem Vám a želám pekný deň. Jarka
OdpovedaťOdstrániťPekný deň želám pani Jarmilka, neviem prečo ale Váš komentár sa mi doteraz vôbec nezobrazil, objavila som ho až teraz po roku, úplne náhodou. Zrejme spadol do priečinku spam :(
OdstrániťTak aspoň takto dodatočne, Z CELEHO SRDCA ĎAKUJEM za nádherný komentár, ktorý ma zahrial pri srdci. Za láskavé slová z ktorých cítiť uznanie, ako aj za úprimné želanie ohľadne zdravia. Veľmi si to vážim!