Hrušky a brusnice - výborná kombinácia nielen v koláčoch...
- 1 kg očistené a ošúpané hrušky
- 500g - 1kg kryštálový cukor (podľa sladkosti hrušiek)
- prípravok s prírodným pektínom (množstvo podľa odporúčania výrobcu)
- citrónová šťava z 1 citróna
- 100g sušené kandizované brusnice nakrájané na drobno
Ako prvé si (podľa možnosti deň vopred) pripravím poháre. Ja to robím
tak, že vyumývané a od vody odtečené poháre ešte vložím do dobre
vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám
vychladnúť. Pekné na strome dozreté žlté hrušky očistím, ošúpem a nakrájam na menšie
kúsky. Z citróna vytlačím šťavu. Nakrájané hrušky, citrónovú šťavu a
trochu cukru (2 - 3 lyžice) dám do hrnca so silným dnom a za stáleho
miešania pomaly varím, až kým hrušky nezmäknú. Vypnem, nechám chvíľku povychladnúť, a
potom rozmixujem ponorným mixérom na hladkú masu. Pridám prepláchnuté na drobno nakrájané brusnice a ďalej už
postupujem podľa návodu na obale prípravku s pektínom. Každý
želírovací prípravok je iný, preto VŽDY postupujte podľa návodu, ktorý
píše výrobca na obale! Ja kupujem prednostne prípravky, ktoré obsahujú iba prírodný pektín bez zbytočnej chémie (áno, aj také sa dajú kúpiť, len treba čítať zloženie napísané na zadnej strane malinkými písmenkami). Množstvo cukru, ktoré chcete dať do džemu si určite podľa stavu zrelosti
a sladkosti hrušiek (čím sladšie, tým menej cukru), následne od
množstva cukru zase závisí druh a množstvo želírujúceho prípravku s
pektínom (záleží od výrobcu). Na záver (pred nalievaním do pohárov), môžete do
džemu pridať trochu kyseliny citrónovej, džem bude hustejší. Hotový
horúci džem nalejem do čistých a suchých pohárov a rýchlo ho (ešte
horúci) zaviečkujem. Poháre naukladám na plech a vložím do vyhriatej
rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám
vychladnúť. Je to niečo ako moja obdoba starej techniky, ktorú
používali naše babičky (horúci džem zabaliť do deky a nechať
vychladnúť). Vychladnutý džem odložím na chladné a tmavé miesto.
Poznámka: Tento džem nie je vhodný na plnenie koláčov a buchiet,
pretože vyteká. Je to skôr džem na natieranie, napr. vianočného
pečiva, do zákuskov alebo na pečivo. Farba džemu závisí od odrody a stupňa zrelosti hrušiek, ktoré použijete. Brusníc môžete dať aj viac, podľa chuti.
zdroj: vlastný recept
Pekný článok o džemoch a lekvároch si môžete prečítať napr. TU.
***
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA