Dula patrí medzi moje najobľúbenejšie ovocie. Tento rok sme mali veľmi slabú úrodu, zrejme kvôli daždivému počasiu. Nerobila som ani džem/lekvár, sotva vydalo na koláče a zopár kusov skončilo v súdku s kvasenou kapustou...
cesto:
- 600g hladká múka
- 150g práškový cukor
- 3 veľké vajcia
- 250g maslo
- 2 lyžice kakao (ja som dala 35g)
- 1 kypriaci prášok do perníka (alebo 1 obyčajný kypriaci prášok + 1 lyžička perníkového, resp. medovníkového korenia)
- studená voda na zamiesenie podľa potreby
náplň:
- asi 1 kg očistených a nastrúhaných dulí
- 50ml rum
- 1 vanilkový puding (37g)
- 200g práškový cukor
Zamiesim cesto (vajíčka aj maslo musia byť studené z chladničky). Ak
sa vám nedá zmiesiť, môžete opatrne priliať trošku studenej vody. Zamiesené cesto dám do chladničky trochu zachladiť, aby sa s ním lepšie pracovalo. Dule očistím od chĺpkov, ošúpem a nastrúham na slzičkovom strúhadle (pozor na ruky, dule sú veľmi tvrdé) a zmiešam s cukrom, pudingovým práškom a rumom. Zachladené
cesto rozdelím na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkám
približne na veľkosť plechu (30 x 40cm hlboký 4cm) a pomocou valčeka cesto preniesiem na olejom vymazaný plech tak, aby po obvode vznikli
vyvýšené okraje. Keď mi cesto niekde prevyšuje, jednoducho ho odrežem a
"prilepím" tam kde chýba :). Naložím dulovú náplň a mierne rukou utlačím. Prípadnú šťavu z dulí (ak nejakú pustia) nevyhadzujem, ale lyžicou ju rovnomerne rozdelím na utlačenú dulovú náplň.
Rozvaľkám aj druhú polovicu cesta a pomocou valčeka ho prenesiem a
položím na dule. Prípadné presahujúce cesto odrežem a jemne prstami
postláčam kraje okolo celého koláča, aby šťava z dulí nevytekala. Malým
valčekom prejdem po ceste, jemne ho pritlačím na dule a zároveň
vyrovnám nerovnosti, popichám vidličkou a dám piecť. Piekla som asi 30
min. na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Koláč sa
dá krájať hneď po vychladnutí, ale najlepší je na druhý deň, keď cesto
trochu odvlhne od ovocnej náplne.
zdroj: vlastný recept (inšpirovaný receptom na klasické jablkové pité/pyté: Jablkové pité)
Poznámka: Namiesto dulí môžete použiť jablká. Množstvo cukru v náplni si môžete prispôsobiť podľa svojej chuti. Keď vynecháte perníkové korenie, resp. dáte iba obyčajný kypriaci prášok do pečiva budete mať obyčajný kakaový dulový/jablkový koláč.
***
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA