6. 12. 2014

Perníková bábovka

Bábovka ako voňavý perníkový domček s medom, kúskami čokolády a sušenými slivkami.


  • 3 vajcia
  • 200g krupicový cukor (jemný kryštálový)
  • 150ml olej
  • 150ml mlieko
  • 320g polohrubá múka
  • 30g kakao
  • 2 lyžice medu
  • 1 kypriaci prášok do perníka (20g)
- čokoláda a sušené slivky nakrájané nadrobno (množstvo podľa chuti)
- strúhaný sušený kokos (alebo hrubá múka)  na vysypanie formy

Formu na bábovku vymažem poriadne nahrubo stuhnutým maslom a vysypem kokosom alebo hrubou múkou. Celé vajcia s krupicovým cukrom vyšľahám poriadne do peny. Postupne zašľahám olej, med a mlieko a nakoniec zľahka zašľahám múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom do perníka. Cesto po častiach vrstvím do nahrubo vymazanej a vysypanej formy, po každej vrstve cesta prihodím pár kúskov nasekanej čokolády a nakrájaných sušených sliviek a bábovku upečiem. Ja som piekla na cca 150 °C asi 50 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Bábovky sa všeobecne odporúča piecť na nižšej teplote, ako iné piškótové cestá (asi o 20 - 30 °C menej). Upečenú bábovku nechám po upečení ešte chvíľku (asi 10 - 15 minút) vo forme a až potom ju vyklopím. 
Poznámka: Ak nemáte kypriaci prášok do perníka môžete dať jeden obyčajný kypriaci prášok do pečiva (12 - 13g) plus lyžičku kopcom perníkového/medovníkového korenia, ktoré sa predáva ako samostatné korenie. Niekedy dávam namiesto mlieka 150ml uvarenej silnej kávy, potom je bábovka vhodná aj pre ľudí, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu (alebo nechcú) mlieko.
zdroj: prozeny.cz + moje úpravy


11 komentárov:

  1. stránka dýcha radosťou a láskou k robote, kt. robíte

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, robili ste domček v hliníkovej alebo silikónovej forme? Ja mám silikonovu a vždy mi v rúre narastie stred a boky sú dole, takze mi nevyjde cely domček :( ( robila som podľa iného receptu, nie podľa vášho)... ešte skúsim keď tak ten váš...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekný deň prajem, bábovku som piekla v kovovej (hliníkovej) forme s nepriľnavým povrchom. Tento problém je pri bábovkách bohužiaľ častý, aj mne sa to občas stáva. Ako som vypozorovala, súvisí to zrejme s hustotou cesta a teplotou pri pečení. Skúste cesto stierkou navrstviť (stiahnuť) viac k okrajom bábovkovej formy, občas to pomôže...

      Odstrániť
    2. Ďakujem za odpoved.
      Skúsim to takto a rovno s vašim receptom :)
      Môžem sa ešte opýtať, na koľko stupňoch ste piekli a aký ohrev ste mali zapnutý? Mám nemysli či spodný, vrchný, alebo oboje, či s ventilátorom alebo bez...
      Ďakujem

      Odstrániť
    3. Pekný deň želám,
      odkedy mám kúpené kvalitné kovové bábovkové formy, tak pečiem bábovky na cca 150°C (max 160°) asi 50-60 minút, podľa veľkosti formy. Riaďte sa ale prosím skúsenosťami so svojou rúrou - každá rúra pečie inak. Bábovky sa totižto všeobecne odporúča piecť na nižšej teplote, ako iné piškótové cestá (asi o 20 - 30 °C menej). Mám starší typ rúry bez ventilátora, takže zapínam len horný a dolný ohrev a keďže formy na bábovky sú dosť vysoké, dávam ich na spodnejšiu mriežku, nie do stredu rúry ako koláče. Upečenú bábovku nechám po upečení ešte chvíľku (asi 10 - 15 minút) vo forme a až potom ju vyklopím. Čo ale neplatí pre silikonové formy, tam sa odporúča nechať bábovku úplne vychladnúť vo forme a až potom vyklopiť. Tak hádam vám moje rady a skúsenosti ohľadne pečenia báboviek aspoň trochu pomôžu a bábovka sa vydarí k vašej spokojnosti. Krásne, pokojné a láskyplné Vianoce Vám želám :)

      Odstrániť
    4. Veru, každá rúra je iná :) Len už sa chytám každej rady a váš domček je krásny, tak reku spýtam sa :)
      Ďakujem krásne za pomoc a aj Vám a celej vašej rodinke prajem krásne a pokojné sviatky, všetko dobre v novom roku a veľa mňamkových a vydarených receptov :)

      Odstrániť
    5. Nie je za čo, rada poradím, ak viem. Ono, tieto bábovkové cestá sú niekedy ťažký oriešok. Už sa mi stalo, že som piekla podľa toho istého receptu (ktorý pečiem roky rokúce) v dvoch rôznych bábovkových formách a v jednej forme bola bábovka výborná a v druhej forme bola hutná a nízka. A pritom som vedela, že v recepte chyba určite nie je. Občas je veru každá rada dobrá :)
      Srdečne ďakujem za krásne prianie k Vianociam, všetko dobré želám a nech sa Vám darí.
      P.S. Mám pripravený ďalší recept do tejto "domčekovej" formy, ale pridám ho bohužiaľ až po Vianociach, do Vianoc to už naozaj nestihnem :)

      Odstrániť
    6. No neostáva mi nič iné, len skúšať :)
      Ale už sa na to teším...
      ďakujem krásne ešte raz a keď tak sa sem vrátim neskôr a pozriem váš další bábovkový domček recept :)
      Majte sa krásne :)

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk