Naše obľúbené jablkové rezy, tento rok ich máme ako sviatočný Veľkonočný zákusok ku káve...
jablkový krém:
- 1,3 kg očistené jablká
- kryštálový cukor podľa chuti
- asi 100 - 150ml voda na podliatie
- 3 Zlaté klasy (alebo vanilkový puding)
- 200ml voda
smotanový krém:
- 100ml voda
- 20g jemná prášková želatína
- 400g hustý smotanový biely jogurt (alebo hustá kyslá smotana)
- práškový cukor podľa chuti
- 400ml smotana na šlahanie
- 2 ks vanilkový cukor (2 x 20g)
Korpus: Bielka vyšlahám poriadne do tuha, po častiach zašlahám cukor a poriadne prešlahám, znížim otáčky na minimum a postupne po jednom zašlahám žĺtky striedavo s olejom (môžete to urobiť aj ručne). Potom ručne, veľmi zľahka (iba jemným obracaním) zamiešam preosiatu múku. Cesto upečiem na vymastenom a hrubou múkou vysypanom plechu s vyšším okrajom. Piekla som asi 15 - 20min. na 180°. Upečený korpus nechám vychladnúť, až potom vrstvím krémy.
Jablkový krém: Jablká očistím, ošúpem a odvážim. Nakrájam ich na menšie kúsky, zasypem cukrom podľa chuti (ja som dala iba 3 lyžice, mala som sladké domáce jablká), podlejem trochou vody (100-150ml) a uvarím do mäkka. Uvarené jablká "rozšťuchám", tak aby v kréme zostali aj drobné kúsky jabĺk. Zlatý klas alebo vanilkový puding rozmiešam v 200ml vody, vlejem do vriacich jabĺk a uvarím hustý jablkový puding, ktorý hneď horúci nalejem na piškótový korpus. Nechám poriadne vychladnúť, až potom natriem smotanový krém.
Smotanový krém: Želatínu dám na 30 min. napučať do studenej vody. Smotanu na šlahanie vyšlahám do tuha s vanilkovým cukrom. Kyslú smotanu alebo jogurt zmiešam s práškovým cukrom podľa chuti. Nabobtnanú želatínu opatrne zahrejem (max. 60° - nevariť!) a teplú zašlahám do kyslej smotany, nakoniec zašlahám vyšlahanú šlahačku a krém rozotriem na vychladnutý jablkový puding. Ešte pred zatuhnutím urobím ozdobnou stierkou vlnky.
Poznámka: Piškótový korpus môžete "ošúpať", krém bude na korpuse lepšie držať. Namiesto vody, môžete jablká podliať aj jablkovým džúsom.
Výborný blok. Fajnové, praktické a určite chuťovo výborné recepty. Ďakujem za možnosť návštevy a určite sa tu budem vracať častejšie.
OdpovedaťOdstrániťďakujem Motyka :)
OdstrániťCez víkend som to konečne vyskúšala a doporučujem všetkým aj na mojej stránke s receptami.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za vyskúšanie (ako aj zdieľanie) receptu :)
Odstrániť