Mám rada tieto krehké maslové cestá, do ktorých ide spolu s múkou aj zemiakový alebo kukuričný škrob. Takéto pečivo je nielen krehké a chutné, ale navyše pri pečení aj pekne drží tvar, čo je pri vykrajovaní niektorých tvarov dosť podstatný detail.
- 300g hladká múka
- 3 ks pistáciový alebo malinový puding (3 x 40g)
- 250g maslo
- 75g práškový cukor
- 1 žĺtok
Všetky suroviny zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce dávam studené z
chladničky). Toto cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo
miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú
dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky na chvíľu zachladiť.
Potom vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske ho opatrne
rozvaľkám na 3 - 4mm, vykrajujem formičkami (teraz som použila aj ozdobné pečiatky) a ukladám na plech vyložený
papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa mi
piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti, tak
aby zostali pekné bledé (inak sa vám stratí farba a nebudú vzhľadovo také pekné), iba odspodu majú byť upečené do bledohneda
(riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na
rovnej ploche a zlepujem hrubšou vrstvou džemu.
Poznámka: Do džemu, ktorým plním pečivo zvyknem pridať trochu rumu. Pečivo skôr zmäkne a je voňavejšie.
zdroj: vlastný recept (variácia na moje staršie recepty na linecké so škrobom)
Nádherné!!! Voňajú až sem :-) (Dorotka)
OdpovedaťOdstrániťI've learn a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
OdpovedaťOdstrániťI wonder how a lot effort you put to make such a wonderful informative
site ().
Toto sa určite musí u nás doma vyskúšať :)
OdpovedaťOdstrániťTak toto je pre moje vnucata, kde ste kupila ozdobne peciatky Hejka
OdpovedaťOdstrániťPekný večer želám, pečiatky som kúpila v nejakom malom obchodíku s kuchynskými potrebami u nás v okresnom meste a bolo to už dávnejšie, asi dva - tri roky dozadu. Jana
Odstrániť