Keď ma oslovili, či nechcem otestovať kura kráľovské a urobiť z neho recept na blogu, celkom som sa aj potešila, pretože firma HSH Veľké Zálužie je z nášho (nitrianskeho) regionu, ich hydinu poznám a kuriatka sú chované len kúsok od nás, z druhej strany Zoborského kopca. Viac sa o týchto kurčatách a spôsobe ich chovu dočítate na ich stránke: www.kurakralovske.sk.
Kuriatka boli krásne čerstvé, veľké (mali vyše 1800g), voňavé a mäsité. Skoro ako domáce, čo sme kedysi chovali na dvore, doma u rodičov a u starkej. Usúdila som, že my dvaja s manželom by sme také veľké kurča jedli týždeň (dcéra nie je doma) a tak som urobila recepty dva, vlastne tri. Stehná som upiekla na víne s cesnakom a rozmarínom, prsia vykostila a urobila na smotane so zeleninou a cuketovými haluškami a z vykostených skeletov a krídel som uvarila nedeľnú kuraciu polievku.
- 2 kuracie stehná
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 3 - 4 strúčiky cesnaku
- asi 100ml bieleho vína,
- trochu vody na podliatie
- kúsok masla
- soľ
- mleté čierne korenie
Kurča som naporcovala. Stehná som umyla, položila do menšieho pekáčika, osolila, okorenila čerstvo namletým čiernym korením. Pridala som k nim väčšiu vetvičku čerstvého rozmarínu a cesnak (ja som dala mladý cesnak aj so šupkou). Na stehná som rovnomerne rozložila tenké plátky stuhnutého masla. Podliala som ich bielym vínom (ja som dala rizling vlašský) a trochou vody a dala piecť na 180° (vody nedávajte veľa, aby sa stehná piekli, nie dusili). Piekla som plus mínus 1/2 - 3/4 hodinku do zlatova (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak).
Spolu so stehnami sa v rúre (v inom menšom pekáčiku) piekol aj chlebový nákyp s petržlenovou vňaťou (chlebová plnka), ktorý sme mali k stehnám ako prílohu, spolu s uhorkovým šalátom. Ak budete piecť viac kusov stehien, alebo celé kura, suroviny aj čas pečenia si prispôsobte podľa potreby.
zdroj: vlastný recept
***
Recept na chlebový nákyp:
- 1/2 bochníka staršieho chleba (zo včera)
- voda podľa potreby
- 1/2 lyžičky soľ
- mleté čierne korenie
- veľká hrsť petržlenovej vňate
- 2 lyžice rozpusteného masla (alebo oleja)
- 3 vajcia
- stuhnuté maslo (alebo olej) na vrch nákypu a na vymastenie pekáča
Chlieb
nakrájam na krajce, navlhčím vodou, (nie veľa, len toľko čo vsiakne),
pridám na drobno nakrájanú petržlenovú vňať, vajcia, maslo (olej), soľ,
korenie a rukou vypracujem chlebové "cesto". Keď je chlebová hmota
hustá, pridajte vajce alebo vodu podľa potreby. Chlebovo-petržlenovú
hmotu navrstvím do nahrubo vymasteného pekáča, na vrch rozložím tenké
plátky stuhnutého masla alebo pokvapkám olejom a upečiem do zlatova.
Nákyp (plnku) nakrájam na kocky, polejem podľa chuti výpekom a
servírujem s pečeným kuraťom, teraz v lete najlepšie aj s nejakým dobrým
zeleninovým šalátom.
zdroj: rodinný recept
Teda, to musí byť dobrota. Recept si uložím a cez víkend ho skúsim, tak som zvedavá, ako sa mi kurča povedie :-). My máme veľkú výhodu v tom, že máme vlastné kurčatá, takže o to to bude lepšie :-). Máme sliepky a kohúta a o kurčatá nie je núdza :-D. Síce musím ku sliepkam každý deň ísť a dať im kŕmenie , vodu a zobrať vajíčka, ale keď človek niečo chce, tak pre to musí niečo urobiť.
OdpovedaťOdstrániť