Mala som krásne veľké kurča kráľovské, stehná som upiekla na víne s cesnakom a rozmarínom, prsia vykostila a urobila na zelenine so smotanou a z vykostených skeletov, koží a krídel som ešte urobila túto voňavú nedeľnú polievku.
- vykostený kurací trup
- kože a krídla z jedného veľkého kuraťa
- asi 3 litre vody
- 5 - 6 ks mrkva (podľa veľkosti)
- 1 menší petržlen alebo paštrnák
- malý kúsok zeleru alebo vetvička zelerovej vňate
- 1 cibuľa
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- kapusta alebo kel (asi 1/4 malej hlávky)
- 2 mladé kaleráby
- zopár ružičiek karfiolu
- hrsť hrášku
- hrsť petržlenovej vňate
- vetvička ligurčekovej vňate
- kúsok čerstvej zelenej papriky
- 1 lyžička soli
- 10 guliek celého čierneho korenia
Polievku som varila v tlakovom hrnci. Ja mám tlakový hrniec na ktorom sa dá nastaviť nižší a vyšší tlak. Na nižšom tlaku varím mäsové vývary, ryžu, rôzne polievky a zeleninu, na vyššom
robím mäso. Kuracie kosti a krídla som dala do studenej vody, pridala soľ a
nechala zovrieť. Tlakový hrniec zatiaľ nezatváram, tlakovú
pokrievku iba zľahka položím na hrniec. Po zovretí stíšim plameň (varím na plyne) a
niekoľkokrát zoberiem vzniknutú penu. Keď sa mi zdá, že pena sa už
netvorí, hrniec zatvorím, nastavím tlak č.1 a natlakujem. Stiahnem plyn a po natlakovaní varím 20 minút. Vypnem a nechám hrniec
sám odtlakovať. Pri čakaní na odtlakovanie si načistím zeleninu. Ja
dávam pomerne veľa zeleniny, môžete dať aj menej. Zeleru stačí naozaj
len kúsoček - je veľmi aromatický. Kapustu alebo kel dávam vcelku -
hlávku rozkrojím na štvrtiny a celú štrťku dám do polievky. Cesnak aj
cibuľu tiež vcelku, ja nechávam na cibuli a cesnaku aj spodnú šupku.
Petržlenovú a ligurčekovú vňať môžete nakrájať, alebo dať vcelku, podľa
vášho uváženia. Petržlenovej vňate dávam dosť veľa, ale ligurčekovej a zelerovej iba
kúsok, pretože je veľmi aromatická. Papriku dávam polovicu a vždy vykrojím žilky. Takže tlakový
hrniec sa nám medzitým už odtlakoval a môžeme pokračovať. Hrniec
otvorím, pridám zeleninu, vňate a celé čierne korenie. Hrniec zavriem, nechám poriadnie
zovrieť, znova natlakujem na stupen č. 1, stiahnem plameň na minimum a natlakované varím 20 minút. Vypnem a
nechám hrniec sám odtlakovať. A to je všetko, vývar je hotový. Do vývaru zavarím tenké rezance, knedličky, alebo rajbaničku (strúhance), podľa chuti a času. Krídla oberiem a vložím do hotovej polievky so zavarenými rezancami.
zdroj: vlastný recept
Viac informácií o varení v tlakových hrncoch si môžete prečítať v tomto mojom článku.
Vypadá to podľa receptu dobre a zajtra kedže je nedeľa idem vyskušať.Dakujem za radu! Angela.
OdpovedaťOdstrániť.