Ako som spomínala už v predchádzajúcom recepte, dostala som na vyskúšanie a napísanie receptu kura kráľovské. Kuriatko bolo krásne veľké, tak som ho naporcovala, stehná som upiekla na víne s cesnakom a rozmarínom, prsia som vykostila na tento recept a zo skeletov a krídel som urobila nedeľnú kuraciu polievku.
- kuracie prsia (tie moje mali vyše 1/2kg)
- 1 veľká cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- olej
- soľ
- 1 lyžička údená mletá paprika
- čerstvo namleté čierne korenie
- 1 bobkový list
- 4 guľky nové korenie celé
- 1 veľká mrkva
- 1 zelená paprika
- 1 paradajka
- hrsť čerstvého (alebo mrazeného) hrášku
- 150 - 200 ml smotana 30%
Kuracie prsia vykostím, umyjem a nakrájam na približne rovnako veľké kocky. Na oleji orestujem cibuľu do sklovita, pridám
prelisovaný cesnak a krátko (pár sekúnd) ho orestujem, len aby zavoňal. Pridám soľ,
čerstvo namleté čierne korenie, mletú údenú papriku (môže byť aj obyčajná), bobkový list a a nové korenie. Premiešam, pridám mäso a na a krátko ho orestujem, aby sa zatiahlo, pridám na kocky alebo na hrubšie kolieska nakrájanú mrkvu, podlejem troškou vody a všetko spolu
prikryté chvíľu podusím. Podľa možnosti veľa nepodlievam, radšej
častejšie premiešam, aby som na záver nemala omáčku príliš riedku a nemusela ju zahusťovať. Po asi 10-tich minútach pridám na pásiky nakrájanú papriku a hrášok a všetko spolu ďalej podusím, kým mäso nie je mäkké (kuracie prsia nepotrebujú dlhé varenie), odhadom asi tak 20 minút, podľa potreby. Potom pridám paradajku nakrájanú na mesiačiky a ešte chvíľu podusím, kým
paradajka nezmäkne. Nakoniec pridám smotanu a ešte krátko prevarím. Podávala som s cuketovým haluškami s kôprom.
zdroj: vlastný recept
zdroj: vlastný recept
***
Recept na cuketové halušky s kôprom:
- 1 väčšia cuketa
- 1 vajce
- štipka soli
- polohrubá múka podľa potreby
- na jemno nasekaný čerstvý kôpor podľa chuti
Cuketu očistím (rozkrojím, vydlabem mäkké vnútro a ošúpem) a nastrúham na jemno. Pridám vajíčko, soľ, na jemno nasekaný čerstvý kôpor a toľko múky, aby vzniklo
primerane husté haluškové cesto. Cesto pretláčam cez sitko na halušky do
vriacej vody a keď vyplávajú navrch, krátko (minutku) ich ešte povarím. Uvarené halušky zlejem, jemne omastím a ešte
teplé servírujem. Ak viem, že halušky sa budú jesť neskôr, tak ich
ešte prepláchnem studenou vodou, jemne omastím olejom a premiešam. Ak nemáte radi kôpor, môžete ho vynechať, budete mať iba "obyčajné" cuketové halušky.
zdroj: vlastný recept
zdroj: vlastný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA