Poznáte (a jedli ste už) halušky "na sladko"? Ponúkam vám na vyskúšanie náš starý rodinný recept na čerešňové halušky alias strakoše (strákoše), starodávne ľudové jedlo (nielen) z nášho kraja.
- 1/2 kg hrubá múka + polohrubá múka (polovica hrubej, polovica polohrubej)
- 2 lyžice práškový cukor
- štipka soli
- 1 vajce
- voda podľa potreby
- čerstvé čerešne (množstvo podľa chuti)
- maslo na poliatie
- mletý mak (orechy) alebo tvaroh a práškový cukor na posypanie
Čerešne umyjem, vykôstkujem a nakrájam na malé kúsky. Premyjem ich vodou a nechám odkvapkať na sitku, aby mi šťava z čerešní nezafarbila cesto. Nemusíte to robiť, ale ak to neurobíte budete mať "ružové" halušky namiesto "strakatých" :). Z múky, vajíčka, cukru, štipky soli a vody zamiešam primerane husté haluškové cesto. Do cesta zamiešam nakrájané čerešne. Pomocou dvoch malých lyžičiek hádžem do vriacej vody malé halušky, Snažím sa, aby v každej bol aj kúsok čerešne. Keď vyplávajú navrch, ešte dve - tri minutky povarím (sú väčšie, ako klasické halušky) a sitkom vyberiem z vody. Postup opakujem, kým neminiem všetko cesto. Na tanieri ešte teplé halušky polejem roztopeným maslom a každý si ich posype svojou obľúbenou posýpkou (mletým makom, tvarohom) a cukrom. Výborné sú napríklad aj (iba) so štipkou škorice, poliate maslom a pocukrované.
Poznámka: Namiesto čerešní môžete dať aj višne, ja osobne mám ale radšej čerešňové strakoše.
zdroj: rodinný recept
Vyzerá to veľmi chutne. :)
OdpovedaťOdstrániťďakujem :)
OdstrániťRozhodne musím vyskúšať :)
OdpovedaťOdstrániťNádhera, která určitě i chutná, musím popřemýšlet, jak ji upravit bezlepkově!
OdpovedaťOdstrániťParádne! Robievam podobné, len tak s opraženou strúhankou, cukrom, maslom a na vrch čučoriedkový džem.
OdpovedaťOdstrániť