7. 2. 2016

Pohánka s pečenou tekvicou a šampiňónmi

Kombinácia mojich obľúbených surovín (pečená tekvica, šampiňóny a pohánka) v jednom jedle.


  • 1 hrnček (asi 200 g) pohánka svetlá mechanicky lúpaná
  • 1 a ½ hrnčeka voda
  • ½ hrnčeka hrášok (môže byť aj mrazený)
  • ½ - ¾ kg tekvica na pečenie očistená (s oranžovou dužinou)
  •  ½ kg čerstvé šampiňóny
  • 50g maslo
  • soľ
  • ¼ lyžičky rasce
  • 2 lyžice olej
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnak
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička majoránky
  • maslo na vymastenie zapekacej misky

Tekvicu očistím, ošúpem a nakrájam na menšie kocky. Čerstvé šampiňóny tiež očistím a keď sú veľké, nakrájam na ich na približne rovnako veľké kúsky, ako je tekvica. Zapekaciu misku nahrubo vymažem maslom, naukladám nakrájanú tekvicu a šampiňóny a potriem ich roztopeným maslom. Zeleninu osolím, okorením mletým čiernym korením a rascou a dám piecť (nepodlievam vodou). Pečiem asi ¾ hodiny na 180°, kým tekvica nie je mäkká a šampiňóny chrumkavé. Počas pečenia zeleniny si pripravím pohánku. Pohánku prepláchnem studenou vodou. Do hrnca dám variť vodu (1 a ½ násobok objemu pohánky), pridám štipku soli a hrášok. Vodu s hráškom povarím 10 – 15 minút a potom pridám prepláchnutú a odkvapkanú pohánku. Nechám zovrieť a povarím ešte asi 3 - 5 minút. Ak chcete aby pohánka bola menej kašovitá, stačí povariť iba 1 – 2 minútky. Hrniec odstavím zo sporáka a pohánku nechám v zakrytom hrnci a v teple postáť, kým sa neupečie zelenina. Za ten čas by sa mala všetka voda vsiaknuť do pohánky. Ak je aj po uplynutí tejto doby v pohánke stále veľa vody, jednoducho ju zlejte, aby ste nemali rizoto príliš vodové. Prebytočnú vodu ale nevylievajte, môžete ju na konci varenia prípadne ešte použiť, ak by sa vám rizoto zdalo naopak príliš suché. Tekvica so šampiňónmi by už tiež mala byť približne po ¾ hodine upečená do chrumkava. V hlbokej panvici na oleji opražím cibuľu, pridám nadrobno nasekaný cesnak a krátko ho orestujem (len aby zavoňal), pridám v prstoch rozmrvenú majoránku, trochu soli, mletého čierneho korenia a uvarenú pohánku s hráškom. Premiešam a dobre prehrejem. Pridám pečenú zeleninu (bez výpeku) a všetko spolu opatrne zľahka premiešam. Ochutnám, prípadne dosolím a dokorením podľa chuti. Ak sa vám zdá rizoto suché môžete pridať trochu vody z varenia pohánky alebo výpeku z pečenia zeleniny (ak nejaký zvýšil).
zdroj: vlastný recept

2 komentáre:

  1. Janka skvelé recepty ti pribudli na Tvojom krásnom blogu.Určite vyskúšam,pohánku mám rada.Zaujali ma tie kaše,do práce si nosím pohánkové vločky s kokosovým mliekom a sušenými brusnicami,podľa chuti si pridám mleté orechy alebo iné ovocie.Betka

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk