Cícerová nátierka (hummus) ako ju robím ja...
Deň vopred namočím cícer do vody a nechám ho namočený až do ďalšieho rána. Ráno vodu zlejem, cícer dám do väčšieho hrnca, zalejem čistou vodou a uvarím do mäkka. Spravidla to trvá asi 1 hodinu, môžete pridať aj štipku sódy bikarbony, aby sa cícer uvaril rýchlejšie alebo použiť tlakový hrniec (v tlakovom hrnci varím 20 minút od natlakovania). Uvarený cícer zlejem a nechám trochu vychladnúť. Do mixéra (môžeme použiť aj ponorný mixér) dám vychladnutý uvarený cícer, cesnak, soľ, korenie, olivový olej, 1 lyžicu omáčky Tahini, 1 lyžicu citrónovej šťavy, trochu vody z varenia cíceru a všetko spolu rozmixujem úplne na jemno. Ak je masa príliš hustá a zle sa mixuje prilejem trochu vody z varenia cíceru, prípadne môžete použiť aj obyčajnú vodu. Nátierka by mala byť rozmixovaná pekne na hladko, primerane hustá a krémová. Ak ju chcete servírovať ako dip k zelenine, môžete si ju urobiť aj redšiu. Hotovú nátierku ochutnám a podľa potreby ešte dochutím ďalšou lyžicou citrónovej šťavy a Tahini a prípadne ešte dosolím a okorením podľa chuti. S rímskou rascou opatrne, má dosť výraznú chuť. Nátierku, ktorú nespotrebujete preložte do misky, povrch uhlaďte, kvapnite trochu olivového oleja a opakom lyžice ho rozotrite, aby ste vytvorili na povrchu jemný film, ktorý zabráni obschnutiu nátierky.
zdroj: moja variácia na známy recept
- 200 g cícer suchý
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 lyžíc olivový olej
- 1 - 2 lyžice Tahini (sezamová pasta)
- 1/2 lyžičky soľ
- štipka rímskej rasce
- štipka mletého čierneho alebo bieleho korenia
- 1 – 2 lyžice citrónovej šťavy
- voda z varenia cíceru podľa potreby
Deň vopred namočím cícer do vody a nechám ho namočený až do ďalšieho rána. Ráno vodu zlejem, cícer dám do väčšieho hrnca, zalejem čistou vodou a uvarím do mäkka. Spravidla to trvá asi 1 hodinu, môžete pridať aj štipku sódy bikarbony, aby sa cícer uvaril rýchlejšie alebo použiť tlakový hrniec (v tlakovom hrnci varím 20 minút od natlakovania). Uvarený cícer zlejem a nechám trochu vychladnúť. Do mixéra (môžeme použiť aj ponorný mixér) dám vychladnutý uvarený cícer, cesnak, soľ, korenie, olivový olej, 1 lyžicu omáčky Tahini, 1 lyžicu citrónovej šťavy, trochu vody z varenia cíceru a všetko spolu rozmixujem úplne na jemno. Ak je masa príliš hustá a zle sa mixuje prilejem trochu vody z varenia cíceru, prípadne môžete použiť aj obyčajnú vodu. Nátierka by mala byť rozmixovaná pekne na hladko, primerane hustá a krémová. Ak ju chcete servírovať ako dip k zelenine, môžete si ju urobiť aj redšiu. Hotovú nátierku ochutnám a podľa potreby ešte dochutím ďalšou lyžicou citrónovej šťavy a Tahini a prípadne ešte dosolím a okorením podľa chuti. S rímskou rascou opatrne, má dosť výraznú chuť. Nátierku, ktorú nespotrebujete preložte do misky, povrch uhlaďte, kvapnite trochu olivového oleja a opakom lyžice ho rozotrite, aby ste vytvorili na povrchu jemný film, ktorý zabráni obschnutiu nátierky.
zdroj: moja variácia na známy recept
Super recepty , pár som vyskúšala , si šikulka a Ďakujem
OdpovedaťOdstrániťIngrid
Ďakujem :) Jana
Odstrániť