V pivnici sme mali ešte celkom pekné jablká a zopár zimných hrušiek, tak sme si upiekli crumble - sezónne ovocie zapečené pod chrumkavou posýpkou.
Ako prvé si pripravím posýpku, ktorú potom navrstvím na ovocie. Do misky navážim všetky sypké suroviny - múku, cukor a vločky, okrem orechov. Stuhnuté maslo nakrájam na menšie kúsky a rukami urobím sypkú drobivú posýpku (drobenku). Nakoniec do posýpky zamiešam vlašské orechy nasekané na drobno. Zapekaciu misu nahrubo vymastím maslom. Hrušky a jablká umyjem a očistím, vykrojím stred, ošúpem a nakrájam na menšie kúsky. Ak máte domáce nestriekané ovocie, môžete ovocie nechať aj so šupkou. Hrušky a jablká naukladám do zapekacej misky, zasypem posýpkou a dám piecť. Pečiem asi 20 – 25 minút na 180°, kým posýpka nezačne hnednúť. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. Počas pečenia občas skontrolujem, či posýpka nehnedne príliš rýchlo. V tom prípade stačí na zapekaciu misu položiť hárok papiera na pečenie a crumble dopiecť. Po upečení vyberiem z rúry a horúce crumble nechám chvíľku postáť. Veľkou lyžicou rozdelím do misiek alebo na taniere a servírujem horúce s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky.
Poznámka: Trstinový cukor môžete nahradiť obyčajným repným cukrom a špaldovú múku obyčajnou pšeničnou múkou.
zdroj: moja variácia na všeobecne známy recept
- 1 kg hrušky a jablká
- maslo na vymazanie zapekacej misky
- 100 g trstinový cukor
- 100 g špaldová múka hrubá celozrnná
- 100g ovsené vločky
- 50g vlašské orechy nasekané
- 75g maslo alebo rastlinný tuk
- štipka škorice
Ako prvé si pripravím posýpku, ktorú potom navrstvím na ovocie. Do misky navážim všetky sypké suroviny - múku, cukor a vločky, okrem orechov. Stuhnuté maslo nakrájam na menšie kúsky a rukami urobím sypkú drobivú posýpku (drobenku). Nakoniec do posýpky zamiešam vlašské orechy nasekané na drobno. Zapekaciu misu nahrubo vymastím maslom. Hrušky a jablká umyjem a očistím, vykrojím stred, ošúpem a nakrájam na menšie kúsky. Ak máte domáce nestriekané ovocie, môžete ovocie nechať aj so šupkou. Hrušky a jablká naukladám do zapekacej misky, zasypem posýpkou a dám piecť. Pečiem asi 20 – 25 minút na 180°, kým posýpka nezačne hnednúť. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. Počas pečenia občas skontrolujem, či posýpka nehnedne príliš rýchlo. V tom prípade stačí na zapekaciu misu položiť hárok papiera na pečenie a crumble dopiecť. Po upečení vyberiem z rúry a horúce crumble nechám chvíľku postáť. Veľkou lyžicou rozdelím do misiek alebo na taniere a servírujem horúce s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky.
Poznámka: Trstinový cukor môžete nahradiť obyčajným repným cukrom a špaldovú múku obyčajnou pšeničnou múkou.
zdroj: moja variácia na všeobecne známy recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA