Pohánka má veľmi špecifickú chuť aj vôňu, preto veľa ľuďom nechutí. Mne osobne chutí, na akýkoľvek spôsob...
Pohánku prepláchnem studenou vodou (môžete aj viackrát). Do hrnca dám variť vodu (1 a ½ násobok objemu pohánky), pridám štipku soli a prepláchnutú a odkvapkanú pohánku. Nechám zovrieť a povarím asi 3 - 5 minút. Ak chcete aby pohánka bola menej kašovitá, stačí povariť iba 1 – 2 minútky. Potom hrniec odstavím zo sporáka a pohánku nechám v zakrytom hrnci a v teple minimálne ½ hodinu odpočívať. Za ten čas by mala pohánka ešte viac nabobtnať a všetka voda by mala vsiaknuť do pohánky. Pokiaľ pohánka odpočíva v teple, pripravím si kyslú kapustu. Na masti (alebo na oleji) orestujem cibuľu. Pridáme na menšie kocky nakrájanú údenú slaninku a opražíme ju do sklovita. Polovicu slaninky si odložím a použijem ju na konci pri servírovaní na taniere.K opraženej cibuli a slaninke pridám kyslú kapustu bez nálevu, soľ a koreniny a za stáleho miešania ju krátko orestujem. Kapustu prikryjem a pár minút ju ešte za občasného premiešania podusím. Nevarím dlho, aby kapusta zostala trochu chrumkavá. K podusenej kapuste pridám uvarenú napučanú pohánku, premiešam a celé jedlo ešte krátko prehrejem. Naservírujem na taniere a na každú porciu pridáme ešte pár kúskov z odloženej slaninky.
Poznámka: Vegetariáni môžu údenú slaninku vynechať, alebo ju môžu nahradiť na malé kocky nakrájaným a orestovaným údeným tofu.
zdroj: moja variácia na známy recept
- 1 hrnček (asi 200 g) pohánka svetlá (mechanicky lúpaná)
- 1 a ½ hrnčeka voda
- 1 lyžica bravčová masť (alebo olej)
- 1 cibuľa
- 100 g slanina údená
- 300 g kyslá kapusta (bez nálevu)
- soľ (podľa chuti)
- štipka čerstvo namleté čierne korenie
- 1 ks bobkový list
- štipka drvenej rasce
Pohánku prepláchnem studenou vodou (môžete aj viackrát). Do hrnca dám variť vodu (1 a ½ násobok objemu pohánky), pridám štipku soli a prepláchnutú a odkvapkanú pohánku. Nechám zovrieť a povarím asi 3 - 5 minút. Ak chcete aby pohánka bola menej kašovitá, stačí povariť iba 1 – 2 minútky. Potom hrniec odstavím zo sporáka a pohánku nechám v zakrytom hrnci a v teple minimálne ½ hodinu odpočívať. Za ten čas by mala pohánka ešte viac nabobtnať a všetka voda by mala vsiaknuť do pohánky. Pokiaľ pohánka odpočíva v teple, pripravím si kyslú kapustu. Na masti (alebo na oleji) orestujem cibuľu. Pridáme na menšie kocky nakrájanú údenú slaninku a opražíme ju do sklovita. Polovicu slaninky si odložím a použijem ju na konci pri servírovaní na taniere.K opraženej cibuli a slaninke pridám kyslú kapustu bez nálevu, soľ a koreniny a za stáleho miešania ju krátko orestujem. Kapustu prikryjem a pár minút ju ešte za občasného premiešania podusím. Nevarím dlho, aby kapusta zostala trochu chrumkavá. K podusenej kapuste pridám uvarenú napučanú pohánku, premiešam a celé jedlo ešte krátko prehrejem. Naservírujem na taniere a na každú porciu pridáme ešte pár kúskov z odloženej slaninky.
Poznámka: Vegetariáni môžu údenú slaninku vynechať, alebo ju môžu nahradiť na malé kocky nakrájaným a orestovaným údeným tofu.
zdroj: moja variácia na známy recept
Zdravím Vás, muluju pohanku i kyselé zelí, tento recept určitě vyzkouším ! :-)
OdpovedaťOdstrániť