V poslednej dobe rada používam špaldovú múku, hlavne celozrnná má jemne orieškovú chuť a niektorým jedlám dodá neopakovateľnú chuť.
Tvaroh rozmrvím do misky, pridám cukor, vajíčko a premiešam. Pridám múku (množstvo podľa potreby) a zmiesim cesto. Spotreba múky záleží od druhu použitého tvarohu, keď je tvaroh suchší stačí iba 175 g múky. Ak je tvaroh šťavnatejší a cesto je redšie, treba pridať 200 g múky. Cesto nechám minimálne ½ hodinu postáť, múka napučí a cesto ešte trochu zhustne. Potom na pomúčenej pracovnej doske rukami vytvarujem šúlok dlhý asi 30cm, z ktorého nakrájam rovnaké asi 1 cm hrubé kúsky. Z každého kúska cesta potom rukami na pomúčenej doske vytvarujem dlhý šúlok s priemerom asi ¾ cm, ktorý nakrájam na menšie 4 – 5 cm dlhé šúlance. Do väčšieho hrnca (5 – 6 litrov) dám zovrieť vodu so štipkou soli. Šúlance vhodím do vriacej vody a keď vyplávajú navrch, povarím ich ešte 5 – 7 minút (záleží ako silno vrie voda). Uvarené šúlance vyberiem pomocou sitka z vody, v miske ich omastím maslom a šúlance rozdelím na taniere. Na tanieri posypem mletým makom a práškovým cukrom. Šúlance sú výborné posypané napríklad aj s mletými orechmi alebo opraženou strúhankou so štipkou škorice.
zdroj: moja variácia na všeobecne známy recept
- 250 g tvaroh mäkký hrudkovitý
- 175 – 200 g špaldová múka hrubá (celozrnná)
- 1 vajce
- 1 lyžica práškový cukor
- maslo na poliatie
- mak mletý podľa chuti
- práškový cukor podľa chuti
Tvaroh rozmrvím do misky, pridám cukor, vajíčko a premiešam. Pridám múku (množstvo podľa potreby) a zmiesim cesto. Spotreba múky záleží od druhu použitého tvarohu, keď je tvaroh suchší stačí iba 175 g múky. Ak je tvaroh šťavnatejší a cesto je redšie, treba pridať 200 g múky. Cesto nechám minimálne ½ hodinu postáť, múka napučí a cesto ešte trochu zhustne. Potom na pomúčenej pracovnej doske rukami vytvarujem šúlok dlhý asi 30cm, z ktorého nakrájam rovnaké asi 1 cm hrubé kúsky. Z každého kúska cesta potom rukami na pomúčenej doske vytvarujem dlhý šúlok s priemerom asi ¾ cm, ktorý nakrájam na menšie 4 – 5 cm dlhé šúlance. Do väčšieho hrnca (5 – 6 litrov) dám zovrieť vodu so štipkou soli. Šúlance vhodím do vriacej vody a keď vyplávajú navrch, povarím ich ešte 5 – 7 minút (záleží ako silno vrie voda). Uvarené šúlance vyberiem pomocou sitka z vody, v miske ich omastím maslom a šúlance rozdelím na taniere. Na tanieri posypem mletým makom a práškovým cukrom. Šúlance sú výborné posypané napríklad aj s mletými orechmi alebo opraženou strúhankou so štipkou škorice.
zdroj: moja variácia na všeobecne známy recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA