Aj úplne jednoduché a staré recepty majú svoje čaro.
V miske zmiesime tvaroh, maslo nakrájané na menšie kúsky a múku s kypriacim práškom. Zamiesené cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu rozvaľkáme nie veľmi na hrubo, skôr na tenšie (asi 2 - 3 mm) a vykrojíme kolieska s priemerom 5 cm (môžete aj väčšie, ja mám rada takéto "jednohubky"). Na každé koliesko dáme pol lyžičky hustého slivkového lekváru, koliesko prehneme a kraje popritláčame vidličkou. Môžete použiť aj špeciálne tvorítko na taštičky a pirôžky, ja robím takto ručne, ide mi to lepšie od ruky. Hotové naplnené a postláčané šatôčky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme do bledo ružova. Ja som piekla na 200°asi 12 minút (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Nepečte príliš dlho, nemajú byť upečené do tmava, len do bledohneda. Nechám ich na plechu trochu povychladnúť a ešte teplé obalujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým, ako sa obaľujú vanilkové rožteky.
Poznámka: Cesto je bez vajíčka a bez cukru, šatôčky sú sladké vďaka bohatému pocukrovaniu.
zdroj: rodinný recept
- 250g tvaroh (jemný hrudkovitý)
- 250g maslo
- 300g polohrubá múka
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva (6g)
- slivkový lekvár na plnenie
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom na obaľovanie
V miske zmiesime tvaroh, maslo nakrájané na menšie kúsky a múku s kypriacim práškom. Zamiesené cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu rozvaľkáme nie veľmi na hrubo, skôr na tenšie (asi 2 - 3 mm) a vykrojíme kolieska s priemerom 5 cm (môžete aj väčšie, ja mám rada takéto "jednohubky"). Na každé koliesko dáme pol lyžičky hustého slivkového lekváru, koliesko prehneme a kraje popritláčame vidličkou. Môžete použiť aj špeciálne tvorítko na taštičky a pirôžky, ja robím takto ručne, ide mi to lepšie od ruky. Hotové naplnené a postláčané šatôčky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme do bledo ružova. Ja som piekla na 200°asi 12 minút (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Nepečte príliš dlho, nemajú byť upečené do tmava, len do bledohneda. Nechám ich na plechu trochu povychladnúť a ešte teplé obalujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým, ako sa obaľujú vanilkové rožteky.
Poznámka: Cesto je bez vajíčka a bez cukru, šatôčky sú sladké vďaka bohatému pocukrovaniu.
zdroj: rodinný recept
Dnes som vyskusala su vynikajuce a jednuduche.
OdpovedaťOdstrániť