Makrela je úžasná, zdravá a chutná ryba a najviac nám chutí pečená. Škoda, že v obchodoch ju najčastejšie vidieť iba zaúdenú.
Makrelu rozmrazíme, umyjeme a pomocou papierových utierok dobre osušíme. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý ešte natrieme olejom, aby sa nám makrely neprilepili. Osušené makrely zvonka aj zvnútra natrieme olejom a osolíme a okoreníme. Do brucha každej makrely vložíme 1 menšiu vetvičku rozmarínu, 1 strúčik cesnaku (rozkrájaný na plátky) a 1 - 2 tenké polplátky citrónu (alebo limetky). Makrely upečieme. Ja som piekla asi 15 - 20 minút na 200°. Celkový čas pečenia závisí od množstva a veľkosti rýb (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Markely servírujeme vcelku. Ako príloha sú vhodné zemiaky v akejkoľvek úprave, hocijaký zeleninový šalát alebo úplne postačí aj chrumkavé čerstvé pečivo, každému podľa chuti.
zdroj: vlastný recept (moja variácia na všeobecne známy recept)
- 4 ks makrela (ja som mala mrazenú)
- 4 vetvičky rozmarínu
- olivový olej podľa potreby
- 1 citrón (alebo limetka)
- 4 menšie strúčiky cesnak
- soľ
- mleté čierne korenie
Makrelu rozmrazíme, umyjeme a pomocou papierových utierok dobre osušíme. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý ešte natrieme olejom, aby sa nám makrely neprilepili. Osušené makrely zvonka aj zvnútra natrieme olejom a osolíme a okoreníme. Do brucha každej makrely vložíme 1 menšiu vetvičku rozmarínu, 1 strúčik cesnaku (rozkrájaný na plátky) a 1 - 2 tenké polplátky citrónu (alebo limetky). Makrely upečieme. Ja som piekla asi 15 - 20 minút na 200°. Celkový čas pečenia závisí od množstva a veľkosti rýb (riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak). Markely servírujeme vcelku. Ako príloha sú vhodné zemiaky v akejkoľvek úprave, hocijaký zeleninový šalát alebo úplne postačí aj chrumkavé čerstvé pečivo, každému podľa chuti.
zdroj: vlastný recept (moja variácia na všeobecne známy recept)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA