Chute a vône môjho detstva...
Kvety zbavíme hrubších stoniek, ale neumývame ich. Vodu prevaríme a necháme ju vychladnúť. Zalejeme kvety tak aby boli ponorené a necháme na chladnom mieste macerovať min. 24 hodín. Potom privedieme macerát (aj s kvetmi) k varu a zopár minút prevaríme. Ešte horúce precedíme a kvety vyhodíme. Pridáme citrónovú šťavu a cukor a znovu krátko povaríme. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a horúci sirup naplníme do fliaš. Horúce zaviečkujeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme v chladničke.
Poznámka: Ak chcete aby sirup vydržal dlhšie, sirup krátko zasterilizujte (použite fľaše vhodné na sterilizovanie!). Ja zvyknem sterilizovať asi tak 10 minút na 85 - 90 °.
zdroj: rodinný recept
- 50 ks kvet bazy čiernej
- 3 l voda
- 6 ks citróny (šťava)
- 3 kg kryštálový cukor
- 1 malá lyžička kyseliny citrónovej
Kvety zbavíme hrubších stoniek, ale neumývame ich. Vodu prevaríme a necháme ju vychladnúť. Zalejeme kvety tak aby boli ponorené a necháme na chladnom mieste macerovať min. 24 hodín. Potom privedieme macerát (aj s kvetmi) k varu a zopár minút prevaríme. Ešte horúce precedíme a kvety vyhodíme. Pridáme citrónovú šťavu a cukor a znovu krátko povaríme. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a horúci sirup naplníme do fliaš. Horúce zaviečkujeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme v chladničke.
Poznámka: Ak chcete aby sirup vydržal dlhšie, sirup krátko zasterilizujte (použite fľaše vhodné na sterilizovanie!). Ja zvyknem sterilizovať asi tak 10 minút na 85 - 90 °.
zdroj: rodinný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA